Technologie10 aug '18 13:51

Kunstmatige intelligentie rukt op

Auteur: Jolijn Mes

Kunstmatige intelligentie, voor veel mensen is het iets waar ze niet precies van weten wat ze er mee aan moeten. Want wat als computers slimmer worden dan de mensen die ze programmeren en besluiten dat ze beter af zijn zonder mensen? Maar deze mensen zullen toch aan het idee moeten gaan wennen, want AI begint op allerlei vlakken steeds meer op te duiken.

Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van prullenbak met AI-capaciteit? De prullenbak was een project op Kickstarter en met behulp van een camera automatisch bepalen in welke bak het zou moeten, bijvoorbeeld groen of grijs. Nu heeft deze gadget het niet gehaald, want er zitten nogal wat haken en ogen aan, vertelt Rob Blaauboer, techjournalist en consultant bij Yenlo: 'Een vuilnisbak wordt vies. Als daar een camera met een glasplaat zit, wordt dat ook vies. En als je iedere keer je afval stuk voor stuk erin moet gooien, dan gaat dat niet werken.' Voor de consument dus niet zo praktisch, maar de beeldbepalingstechniek zelf is valide en wordt steeds meer gebruikt, zegt Blaauboer: 'Heel veel mensen maken gebruik van Google en die is in staat om alle foto's waar jij zelf op staat er uit te halen. Daar zie je de technologie helemaal toegepast.' Kunstmatige intelligentie wordt bijvoorbeeld ook toegepast in het typeveld op je telefoon. Daar wordt namelijk precies voorspeld wat jij gaat typen. En KLM gebruikt de techniek bijvoorbeeld om te kunnen voorspellen wie het meeste risico loopt om te laat te komen voor de vlucht.

Beeldherkenning is voor de consument misschien (nog) niet zo praktisch als het gaat om recyclen, maar bij recyclebedrijven kan het (soms saaie) banen overnemen.
Beeldherkenning is voor de consument misschien (nog) niet zo praktisch als het gaat om recyclen, maar bij recyclebedrijven kan het (soms saaie) banen overnemen. ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen