Technologie12 apr '19 07:01

Huawei ontkent elke vorm van spionage

Auteur: BNR Webredactie

In een schriftelijke reactie aan BNR ontkent Huawei elke vorm van spionage. Huawei verklaart al 14 jaar een vertrouwde partner te zijn van de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en burgers. Ook zegt het bedrijf een belangrijke bijdrage te leveren aan de Nederlandse economie door middel van investeringen en de creatie van werkgelegenheid. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil het bedrijf weren bij de aanleg van 5G.

Bestuurslid Boudewijn Poldermans van de China Business Council, oftewel de Chinees-Nederlandse handelskamer, vindt de situatie moeilijk. Hij geeft aan dat de Amerikaanse NSA al sinds 2010 waarschuwt voor spionage waarbij Huawei als vehikel wordt gebruikt, maar zegt er bij dat de Amerikanen boter op hun hoofd hebben qua cyberspionage. Poldermans noemt het een Catch 22-situatie waarbij Nederland tussen Amerika, China en Brussel zit. Poldermans denkt aan een technologische analyse om de situatie te de-escaleren. Hij zegt niet te denken dat de Chinese overheid hierachter zit - hoewel hij een slag om de arm houdt.

Dit is de reactie van Huawei:

“Huawei is al 14 jaar een vertrouwde partner voor de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en de Nederlandse burgers. Daarnaast levert Huawei een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie, bijvoorbeeld door middel van investeringen en het creëren van werkgelegenheid. Huidige beschuldigen en de daaruit voortkomende zorgen zijn niet gebaseerd op enige vorm van bewijs. Huawei heeft een bewezen trackrecord in het leveren van veilige producten en oplossingen aan klanten in 170 landen. Alle leveranciers in de ICT- en telecomsector ontwikkelen en produceren wereldwijd. Het uitsluiten van een partij zorgt niet voor meer veiligheid. Wel kan de cyberveiligheid vergroot worden door standaarden vast te stellen die gelden voor alle partijen in de markt. Daarom moeten we cyberveiligheid gezamenlijk op mondiaal niveau aankaarten.

Huawei is wereldwijd leider in 5G technologie, in verschillende landen helpen we hiermee klanten toegang te krijgen tot een nieuwe generatie mobiel internet. Zoals omschreven in de digitaliseringsstrategie, wil Nederland de digitale koploper van Europa worden. Met onze innovatieve en veilige producten kan Huawei hierin een belangrijke bijdrage leveren. Huawei conformeert zich in ieder land, dus ook in Nederland, aan de bestaande wet- en regelgeving, nu en in de toekomst.“

LUISTER OOK: Kamermeerderheid wil Huawei weren

LUISTER OOK: Minister Blok waarschuwt Nederlands bedrijfsleven tegen Chinese spionage

EPA/JENS SCHLUETER
EPA/JENS SCHLUETER (EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen