Technologie17 aug '19 17:00Aangepast op 17 aug '19 22:38

'Breder kijken dan één specifieke leverancier'

Auteur: BNR Webredactie

De vragen die gerezen zijn na de beschuldigingen aan het adres van Huawei over betrouwbaarheid, veiligheid en spionage maken het moeilijk om nauw samen te werken met het bedrijf. Die vragen over de betrouwbaarheid van Huawei vindt directeur Zakelijk van T-Mobile Leon Toet terecht. 'Zorgen dat je de juiste leveranciers voor de kern van je netwerk gebruikt zodat de meest persoonlijke data echt goed beschermd is.'

Zijn boodschap voor Den Haag is dan ook duidelijk: maak onderscheid, kijk naar de verschillende bestanden, zorg ervoor dat je veel breder kijkt dan alleen één specifieke leverancier of één specifiek land.

Medewerkers van Deutsche Telekom, waar T-Mobile onderdeel van is, wordt aangeraden geen smartphone van Huawei te gebruiken. Een indicatie van de voorzichtigheid waarmee omgegaan wordt met het Chinese techbedrijf.

Toet vindt wel dat de kern en rand van netwerkinfrastructuren onderscheiden moeten worden van elkaar. Maar er zijn ook experten die zeggen dat wanneer een van beide geïnfecteerd is de rest ook geïnfiltreerd kan worden door hackers. Dat vindt Toet te kort door de bocht. Volgens hem kun je het hele netwerk vanaf de randzaken, zoals het radio- en antennenetwerk, tot de kern, zoals waar data opgeslagen wordt, niet over dezelfde kam scheren.

Wet

Of T-Mobile Huawei dan naar de rand van hun netwerk zal dirigeren? Daar wil een voorzichtige Toet geen uitspraken over doen. 'Uiteindelijk is het voor ons afwachten wat er in de wet wordt vastgelegd.' Er zou een debat over de uitbouw van 5G-infrastructuur plaatsvinden voor het politiek reces maar dat is uitgesteld tot na het reces.

'Ik denk dat we in een wereld leven waarin je niet meer 100 procent kan garanderen dat er niet ingebroken, afgetapt of gespioneerd kan worden in een netwerk.' Hetzelfde als varen over de oceaan: je kan niet garanderen dat er geen boot vergaat. Je kan wel alle mogelijke tegenmaatregelen nemen, zegt Toet.

Toch gelooft hij nog steeds dat de veiligheid de snelheid niet in de weg staat. In 2020 willen ze de eerste telecomprovider zijn met een uitgerold 5G-netwerk.

LUISTER OOK: Grapperhaus scherpt eisen 5G fors aan

LUISTER OOK: Adviesraad regering waarschuwt voor uitsluiting Huawei

(AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen