Technologie16 sep '19 12:04Aangepast op 17 sep '19 10:29

Gemeenten haken af voor Europese WiFi-subsidie

Auteur: BNR Webredactie

Gemeenten kunnen via een subsidiefonds van de Europese Unie een voucher krijgen van 15.000 euro om openbare WiFi-hotspots op te zetten. Het Europese fonds 'WiFi4EU' moet de digitale kloof in heel Europa verkleinen. Maar gemeenten haken af omdat er heel wat onvoorziene verplichtingen en kosten bijkomen en er is twijfel over het nut. Dat schrijft Follow The Money op basis van eigen onderzoek.

De totale subsidiepot begon met 120 miljoen euro. Er zijn 48 Nederlandse gemeenten die de subsidie op zak hebben. Acht gemeenten besloten de subsidie toch niet aan te nemen en vier twijfelen nog. 'Ze hebben de voorwaarden nog goed eens bekeken en wat blijkt: de Europese Unie vraagt van de gemeenten dat ze ook opdraaien voor het abonnement en onderhoud van dat wifi-netwerk', zegt BNR-techredacteur Wesley Schouwenaars. Daarnaast zijn de gemeenten verplicht het netwerk drie jaar in de lucht te houden. De gemeenten die afhaken vinden de bijkomende kosten die die voorwaarden veroorzaken nu te hoog.

'Nederland is een van de koplopers binnen Europa op het vlak van infrastructuur, we verwachten overal verbinding te kunnen maken met onze telefoon. Maar dat is niet in heel Europa zo', zegt Marijn Janssen, hoogleraar ICT & governance aan de TU Delft. De EU schiet met hagel, meent de hoogleraar: Europa wil wel koploper willen zijn in de wereld op het gebied van digitale infrastructuur, maar financiert zonder kennis te hebben van wat er op lokaal niveau speelt. 'Het is heel moeilijk om vanuit Brussel een hele businesscase voor heel Europa te maken. Landen zijn verschillend', zegt Janssen.

'Het is heel moeilijk om vanuit Brussel een hele businesscase voor heel Europa te maken', zegt Marijn Janssen, hoogleraar ICT & governance aan de TU Delft
'Het is heel moeilijk om vanuit Brussel een hele businesscase voor heel Europa te maken', zegt Marijn Janssen, hoogleraar ICT & governance aan de TU Delft (EPA EPA/KAY NIETFELD)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen