Technologie11 okt '19 15:29Aangepast op 12 okt '19 18:31

Randstad blijft met aansluiting glasvezel flink achter bij buitengebied

Auteur: BNR Webredactie

Na jaren van terugval komt er weer schot in de aanleg van glasvezelverbindingen. En dat is vooral goed nieuws voor mensen in het buitengebied. Binnen twee jaar zal 85 procent van het buitengebied snel Netflix-series kunnen streamen via glasvezel. Woon je in de randstad, dan kan je nog wel vele jaren wachten tot je een snelle glasvezelverbinding hebt, zo is de verwachting van Stratix.

Vraag

De verwachte snelle groei heeft te maken met de vraag naar snel internet. In de buitengebieden ontbreekt het aan snelle, vaste verbindingen. In dat gat zijn een aantal partijen gesprongen die glasvezel zijn gaan aanleggen in het buitengebied. 'Sinds vorig jaar is dat in een stroomversnelling gekomen. We zagen de groei van het aantal glasvezelaansluitingen weer toenemen en die trend zet zich dit jaar verder door', zegt David Yoshikawa, telecomdeskundige bij het adviesbureau Stratix.

Historische binnensteden

In de Randstad ligt de uitrol van glasvezelverbindingen achter. Er zijn wel delen van bepaalde steden die verglaast zijn, maar niet overal. Er is wel ontwikkeling in Den Haag en Rotterdam. In Utrecht en Amsterdam merkt Stratix nog geen hernieuwde pogingen in de aanleg van glasvezelnetwerken. Het is een complexe bouwopdracht om in die steden glasvezel uit te rollen, met name in de historische binnensteden. 'Doordat KPN opnieuw glasvezel begint uit te rollen zien we wel dat er nu in veel meer steden in Nederland glasvezel wordt uitgerold. Maar het zal nog even duren voor dat volledig is gebeurd', zegt Yoshikawa.

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken brengt de drie miljoenste glasvezelverbinding tot stand. Hierdoor is ook zorgboerderij De Neeth aangesloten op het snelle glasvezelnet.
Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken brengt de drie miljoenste glasvezelverbinding tot stand. Hierdoor is ook zorgboerderij De Neeth aangesloten op het snelle glasvezelnet. (ANP VINCENT JANNINK)


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen