Technologie9 dec '19 08:35Aangepast op 9 dec '19 12:48

Zonnepanelen doen verzekeringspremies stijgen

Auteur: BNR Webredactie

Bedrijven en particulieren die zonnepanelen op hun dak leggen zien de verzekeringspremie voor hun pand omhoog gaan. Dat heeft alles te maken met een aantal zonnepanelen dat in brand vloog. Carel Grol van het FD inventariseerde de zorgen bij met name bedrijven en vertelt waarom de bedrijven afhaken.

( ANP Robin Utrecht)

Hogere premies doen voordelen teniet

Het verzekeren van zonnepanelen wordt zelfs zo duur dat bedrijven ze niet meer op hun daken leggen. Vanwege een toenemend aantal branden verhogen verzekeraars hun premies of verzekeren ze helemaal niet meer. 'Door die hogere premies worden alle voordelen teniet gedaan, steeds meer bedrijven zien er vanaf', zegt Grol.

'Zonnepanelen zijn niet brandbaar'

Directeur Wijnand van Hoof van branchevereniging Holland Solar vindt niet dat verzekeraars geen punt hebben: 'Een zonnepaneel is geen brandbaar product. In Nederland worden jaarlijks zo'n 170.000 zonnestroomsystemen geïnstalleerd, het afgelopen jaar waren er 23 branden'. Volgens Van Hoof blijkt uit een vorig jaar door TNO gepubliceerd onderzoek dat in de stekkerverbinding het grootste brandgevaar. Het is juist de installatie waar het mis gaat.

Zorgelijke ontwikkeling

Brancheorganisatie Techniek Nederland zegt zich zorgen te maken over deze ontwikkeling 'die ertoe kan leiden dat zakelijke opdrachtgevers en consumenten de aanschaf van zonnepanelen gaan heroverwegen'. Techniek Nederland wil dan ook zo snel mogelijk in gesprek met het Verbond van Verzekeraars. Volgens de brancheorganisatie telt Nederland één miljoen daken met zonnepanelen en becijferde voor dit jaar dat de 23 brandincidenten overeenkomen met 0,0023 procent. Techniek Nederland concludeert daarmee dat het verzekeringsrisico van zonnepanelen op daken dus klein is.

Erkenning en certificering

Techniek Nederland zegt elk brandincident er een te veel te vinden. 'Daarom is er al jaren een breed gedragen erkennings- en een certificeringsregeling voor vakbekwame zonne-energie installateurs. Alleen bedrijven die een speciale opleiding voor het plaatsen en inspecteren van zonne-energie-installaties hebben gevolgd, komen in aanmerking voor de erkenning of de certificering Zonnekeur', aldus de branchevereniging.

Lees ook | Aanleg van zonnedaken stokt door stijgende verzekeringspremies

Luister ook | Zonnige zomers stuwen rendement van zonnepanelen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen