Technologie23 dec '19 15:11Aangepast op 23 dec '19 17:29

Winkeliers faliekant tegen updateplicht van kabinet

Auteur: BNR Webredactie

Winkeliers zijn faliekant tegen de plannen van het kabinet die verkopers van telefoons en televisies verplichten om software-updates te geven. Dat laten Techniek Nederland en Detailhandel Nederland weten aan BNR.

'Winkels als Mediamarkt en BCC hebben meer dan tienduizend producten in hun zaak staan. Het is onmogelijk om te controleren of die allemaal geüpdatet worden', zegt Rob Wierenga hoofd consumentenelektronica bij Techniek Nederland. 'Behalve dat het praktisch onuitvoerbaar is, zijn wij niet degene die de updates maken. De fabrikant moet daarvoor zorgen.'

Het kabinet wil dat deze apparaten langer gebruikt kunnen worden, zo meldt het AD eerder vandaag. Nu worden veel apparaten verkocht waarvan de updates al na korte tijd stoppen, waardoor ze snel verouderd zijn en niet meer goed werken.

Gemeenschappelijke taak

De brancheorganisaties vinden dat de verantwoordelijkheid niet alleen bij winkeliers moet komen te liggen. 'Winkeliers moeten veilige producten in hun winkel hebben. Alleen als zo'n product op de markt komt, zijn ze dat ook', zegt Wierenga. 'Fabrikanten moeten er daarom voor zorgen dat ze in de toekomst veilig blijven. Wij kunnen onze klanten er vervolgens op wijzen dat ze regelmatig hun apparaat moeten updaten.' Techniek Nederland laat weten binnenkort in gesprek te gaan met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat over de updateplicht.

Een update van een smartphones met het Android besturingssysteem.
Een update van een smartphones met het Android besturingssysteem. (ANP STEPHAN VAN DEN BOS)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen