Technologie17 jan '20 07:16

Google grootste in Nederlands basisonderwijs

Auteur: BNR Webredactie

Vijftig tot zeventig procent van de hard- en software in het basisonderwijs is van Google. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. De techreus had al zeventig procent van de Amerikaanse markt in handen. Nu lijkt Google ook hard op weg om in Nederland de grootste te worden. Onderzoeker Niels Kerssens van de Universiteit Utrecht denkt dat we een probleem hebben.

Kritische houding is belangrijk

Volgens Kerssens moeten we een meer kritische houding aannemen ten aanzien van de steeds dominantere rol van Google in het onderwijs. 'Je moet vraagtekens zetten bij de mate waarin een private onderneming grip kan krijgen op het Nederlandse basisonderwijs dat aangestuurd wordt door publieke waarden waar democratische besluitvorming, transparantie, gelijkheid en vrijheid centraal moeten staan', zegt Kerssens.

Luister ook | Google beschikt over medische data miljoenen Amerikanen

Spanningsveld tussen gemak en belang

Kerssens erkent dat er een spanningsveld is: Google maakt immers fantastische producten, terwijl het basisonderwijs in zijn voegen kraakt. Software verlaagt immers de werkdruk. Wat het belang van Google is, is niet helemaal duidelijk: 'Misschien wanneer je de allerjongsten in een Google-omgeving laat wennen, kun je ze later meenemen als klant.' Andere mogelijke motieven zijn het verkrijgen van data of het verbinden van de merknaam aan een goed doel: onderwijs.

Luister ook | Maatregelen Google zullen Nederlandse politiek nauwelijks raken


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen