Technologie24 jan '20 12:29

China aast op Nederlandse baggertechnologie

Auteur: BNR Webredactie

Investeringsmaatschappij Hal en twee baggeraars zijn aan het kijken of ze kunnen voorkomen dat belangrijke baggertechnologie en kennis van IHC in Chinese handen komt. Met een overname van het bedrijf wil het trio dat voorkomen. De gesprekken worden bevestigd aan het FD en het Belgische De Tijd.

Innovatieve technologie

Een Chinese overname kan ervoor zorgen dat de innovatieve technologie en kennis van IHC in Chinese handen vallen. Op dit gebied is de scheepsbouwer wereldmarktleider. Volgens Jos Versteeg, analist van InsingerGillissen, zouden de bedrijven China niet als een beduchte concurrent moeten zien. 'Het is wel mooie hoogwaardige kennis. Maar het is nou niet zo dat die Chinezen geen schepen kunnen kopen. Ik weet wel zeker als zij met een delegatie naar IHC komen en een baggerschip willen bestellen, dat ze dat gewoon kunnen kopen. Het lijkt mij een beetje omslachtig om een werf in Nederland te kopen om daar de kennis uit te halen. Dat zou ik niet goed begrijpen.'

Financiële problemen

Luister ook | Ambassadeur VS: Kennis ASML hoort niet in China

IHC maakt een moeilijke periode door en zei vorig jaar juli op zoek te moeten naar kapitaalversterking om te kunnen overleven. Over 2018 leed het concern een verlies van 80 miljoen euro. In de eerste helft van 2019 werden eveneens rode cijfers geschreven. Door de aanhoudende verliezen is de vermogenspositie flink onder druk komen te staan. Over een ruime maand zou een mogelijke overname rond kunnen zijn.

( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen