Technologie30 jan '20 08:26

VVD wil digitaal paspoort

Auteur: BNR Webredactie

Een digitaal online paspoort met daarop je naam, leeftijd, adres en later nog meer data, maar dan voor de overheid. Dat is wat de VVD wil voor alle 17 miljoen Nederlanders. Daarmee kunnen Nederlanders hun gegevens delen met instanties als de Belastingdienst, het UWV en later zelfs grote technologiebedrijven. Het online paspoort wordt anders dan de DigiD, zegt VVD-Kamerlid Jan Middendorp.

Combinatie DigiD en basisregistratie

'Met een DigiD krijg je toegang tot de digitale overheid. Wat wij willen is de gegevens erachter, die de overheid gebruikt en bewaard, ontsluiten en naar de mensen toehalen. Het is een combinatie van de DigiD en van wat de overheid van ons opslaat, de basisregistratie', zegt Middendorp. Hij benadrukt dat het geen Facebookprofiel is.

'Maakt Nederland innovatiever'

'Wat we vandaag in een amendement in de wet Digitale Overheid gaan opnemen: voor iedere Nederlander een naamkaartje zodat de overheid weet dat je bestaat, maar ook het postvakje daarachter. Het lijkt op een kluisje per Nederlander. Het is een hele grote stap die Nederland innovatiever maakt, die de digitale overheid beter laat werken'. Volgens Middendorp kan zo'n online identiteit 'waarde toevoegen in de digitale economie'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen