Technologie28 feb '20 10:12Aangepast op 2 mrt '20 14:38

'Huawei wilde Rutte beïnvloeden met investeringen'

Auteur: Wesley Schouwenaars

Vertegenwoordigers van Huawei bieden regeringsleiders aantrekkelijke investeringen in hun land aan, maar vragen als wederdienst geen tegenwerking bij de invoering van hun 5G-technologie. Dat blijkt uit onderzoek van Politico, die correspondentie tussen het bedrijf en onder andere premier Rutte opvroeg.

Uit de correspondentie die Politico middels de Wet openbaarheid van bestuur in handen kreeg, komt naar voren dat de druk van Huawei op Nederland aanzienlijk was, zegt Laurens Cerulus, reporter voor Politico. Hij deed onderzoek naar de contacten tussen het bedrijf en de Nederlandse overheid. Uit de correspondentie komt naar voren dat Huawei overweegt een R&D-centrum in Nederland te openen zolang Nederland het bedrijf niet uitsluit bij bij de bouw van 5G-netwerken.

Quid pro quo

De werkwijze van Huawei laat duidelijk een aanpak van 'het ene voor het andere' zien in de lobby bij lidstaten. 'Het pas steeds binnen een argumentatie vanuit Huawei, die stelt dat ze een betrouwbare partner zijn maar tegelijkertijd ook medewerking vragen', zegt Cerulus. 'Echt een harde eis wordt het nooit, dat is ook strategisch slim van Huawei. Het is wel heel duidelijk dat die twee elementen aan elkaar verbonden worden in de correspondentie.

Winst voor Huawei onduidelijk

Of de aanpak van Huawei ook feitelijk in het voordeel van het bedrijf heeft uitgepakt, dat is niet duidelijk 'Ik denk dat Nederland als land binnen Europa redelijk vooruitstrevend was in hun snelheid om een beslissing te nemen. Tegelijkertijd is het geen volledige ban, zoals soms door partner als de Verenigde staten gevraagd wordt. Of dat dit aan het lobbywerk van Huawei ligt of niet, dat weet je nooit helemaal zeker.'

Huawei: 'Geen investering in R&D om zorgen overheid weg te nemen'

Een Nederlandse woordvoerder van Huawei stelt in een reactie op het verhaal van Politico dat het niet klopt dat het bedrijf wilde investeren in R&D om daarmee zorgen van de Nederlandse overheid weg te nemen. 'Wel zoeken we constant naar manieren om in Nederland waarde toe te voegen en willen we een bijdrage leveren aan de Nederlandse digitale infrastructuur. We zijn hier ten slotte al bijna twintig jaar actief.'

Premier Mark Rutte samen met de oprichter van Huawei, Ren Zhengfei
Premier Mark Rutte samen met de oprichter van Huawei, Ren Zhengfei (ANP Jerry Lampen)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen