Technologie3 mrt '20 11:00Aangepast op 3 mrt '20 17:41

Bedrijven beveiligen smartphones vaak niet goed

Auteur: BNR Webredactie

Zestig procent van alle zakelijke telefoons is nauwelijks beveiligd. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij telecom-adviesbedrijf ReleaseTMS. En als er al een beveiliging op zit, is deze vaak niet goed genoeg. Dat gaat niet alleen om kleine bedrijven, maar juist ook om grote bedrijven die de kennis gewoon in huis horen te hebben.

'Het is vooral onwetendheid', zegt Erik Jan Keijzer, directeur van ReleaseTMS, een van de grote spelers op het gebied van telecomadvies. 'Een Mobile Device Management zorgt ervoor dat je als werkgever meer grip hebt op de beveiliging van de smartphone van je werknemer. Dan kun je de telefoon van een afstand laten 'wipen' van gevoelige informatie als die gestolen wordt. Ook kun je ervoor zorgen dat er geen privémail kan worden ingesteld op het toestel. Dit brengt de risico's flink naar beneden.'

((ANP Koen van Weel))

Er is erg weinig aandacht voor het beveiligen van de telefoons van de werknemers van een bedrijf. Ook zijn er veel bedrijven die het hele mobiele vraagstuk niet meenemen in de beveiligingsstrategie en dan is het erg lastig om dat alsnog toe te voegen. Veel bedrijven zijn niet gewend om telefoons te beveiligen; meestal houdt het op bij de laptops. Niet voor alle sectoren is het beveiligen van smartphones noodzakelijk: als zij niet in contact komen met gevoelige informatie is het niet noodzakelijk.

Duur en complex

Sectoren als de zorg blijven erg achter met beveiliging want het is erg duur, complex en je beperkt de mogelijkheden op de telefoon. Veel van de gebruikers hebben niet door wat ze wel en niet mogen, ze hebben vaak geen idee wat voor informatie allemaal over de telefoon gaat en op wat voor manier die informatie in gevaar komt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen