Technologie7 mrt '20 11:00Aangepast op 9 mrt '20 16:49

Zuid-Korea gebruikt app in strijd tegen corona

Auteur: BNR Webredactie

Na China wordt Zuid-Korea het hardst getroffen door het coronavirus. En in dat land gaan ze een stap verder om het virus aan banden te liggen. Apps en websites waarschuwen je als je op een plek bent waar recent een corona-patiënt is geweest. De gedachte is dat iemand risicoplekken mijdt.

(EPA Jeon Heon-Kyun)

Luister ook | Coronacast

Luister ook | Wat is het coronavirus?

Luister ook | Lees hier alles over het coronavirus

De data is vaak afkomstig van de overheid. Het gaat om opvallend persoonlijke gegevens zoals de datum waarop iemand besmet raakte, diens nationaliteit, geslacht en leeftijd. Critici zeggen dat zo'n app geen nut heeft: het openbaar maken van zulke locaties zou geen effect hebben, het zou eerder leiden tot onrust.

De Praktijk in Goyang

De in het Zuid-Koreaanse Goyang woonachtige Marieke van den Berg heeft de app, volgens haar kun je per stad zien hoeveel besmettingen er zijn, kun je inzoomen op wijkniveau en vervolgens gedetailleerd gegevens ophalen wie wanneer besmet was en op welke plek is geweest: 'Veel mensen mijden die plek dan ook hoewel dat waarschijnlijk niet hoeft: als daar iemand is geweest wordt die plek van top tot teen helemaal ontsmet. Het is vooral om te kijken: ben ik ergens geweest waar ook zo'n patiënt heeft rondgelopen? Moet ik me laten testen?' Volgens Van den Berg is op de app te zien dat het aantal besmettingen toeneemt, maar ook dat op sommige plekken het aantal besmettingen afneemt naarmate meer mensen genezen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen