Technologie13 mrt '20 12:15Aangepast op 13 mrt '20 15:52

Valsspelen zit er niet meer in bij sportapp Strava

Auteur: BNR Webredactie

Sneller rennen dan Usain Bolt of sneller fietsen dan Peter Sagan. Het zijn allemaal onwerkelijke records gemeten in een van de meest gebruikte sportapps: Strava. Gebruikers kunnen daar hun sportprestaties meten en vastleggen. Met deze gegevens wordt op grote schaal gefraudeerd en dan krijg je fake-records. Daar wil Strava nu iets aan doen.

Steven Vos, hoogleraar sporttechnologie, legt uit hoe het werkt. 'Het fenomeen is wel langer bekend. De vraag is of het bewust of onbewust gedaan wordt. Onbewust klinkt een beetje vreemd. Maar stel je bent klaar met een fietstochtje in de Limburgse heuvels en je zet je fiets terug op de wagen en je vergeet de app uit te doen. Als je dan door zo'n segment komt, als je daarin de snelt bent, dan kom je in de leaderboard.' Maar Vos wijst erop dat een groot deel bewust zich beter wil voor doen dan ze zijn. 'Ongetwijfeld is er een hele bewuste strategie om het liefst bovenaan een ranking te staan.'

Geschiedenis van de data

Strava wil het nu aanpakken. Maar het wordt moeilijk om 'Als er echt een nieuwe Usain Bolt tussen zit, kan dat wel opgemerkt worden. Iemand wordt niet van de één op de andere dag supersnel geworden. Een belangrijke manier om daarachter te komen is de geschiedenis van de data te volgen van de persoon', volgens Vos.

De sport-app Strava op een telefoon. De mobiele applicatie wordt gebruikt door sporters als hulpmiddel bij het uitoefenen van hun sport.
De sport-app Strava op een telefoon. De mobiele applicatie wordt gebruikt door sporters als hulpmiddel bij het uitoefenen van hun sport. (ANP)

Gerelateerde artikelen