Technologie17 apr '20 18:38Aangepast op 19 apr '20 23:05

De Jonge sluit kleine vertraging corona-apps niet uit

Auteur: BNR Webredactie

Minister Hugo de Jonge is ervan overtuigd dat er snel een goede app kan worden gemaakt, die kan helpen in de strijd tegen het coronavirus. Hij heeft een shortlist van zeven apps, die dit weekend verder worden getest.

Dossier | Coronavirus

Uit honderden reacties is een selectie gemaakt van apps die aan strenge eisen voldoen op het gebied van veiligheid, privacy en functionaliteit, zegt De Jonge. 'Die zeven zijn het meest kansrijk en die worden dit weekend onderworpen aan een appathon - een publieke beproeving. Het is alleen maar goed dat honderden experts uit alle hoeken en gaten meedenken, dat helpt ons juist om te zorgen dat er echt iets goeds komt. Die app zál voldoen aan alle eisen.'

Beluister ook | Rutte: Gebruik corona-app niet verplicht

In de wind geslagen

IT-experts zijn verbolgen over die shortlist. Zij onderzochten op verzoek van het ministerie hoe veilig de apps zijn en adviseerden over een aantal negatief. Dat advies is in de wind geslagen, zeggen zij nu. De Jonge blijft overtuigd van de komst van de app, al sluit hij niet uit dat die iets later komt. 'Maar ik hoop natuurlijk dat we dit tempo een beetje kunnen vasthouden.' De Autoriteit Persoonsgegevens gaat de zeven apps testen en komt maandag met een oordeel.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Een Noorse corona-app
Een Noorse corona-app (AFP / Heiko Junge)

Beluister ook | Rutte: Gebruik corona-app niet verplicht


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen