Technologie29 mei '20 07:00Aangepast op 29 mei '20 07:29

Stormloop op .nl-domeinnamen sinds start lockdown

Auteur: BNR Webredactie

Sinds het uitbreken van de coronacrisis is een stormloop ontstaan op het registreren van websites met punt NL (.nl) erachter. Vanaf het moment dat Nederland in de gedeeltelijke lockdown ging, zijn meer dan 250.000 nieuwe .nl-domeinnamen geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), dat het .nl-domein beheert en de registraties regelt.

De Internetsite van YOURHOSTING,
De Internetsite van YOURHOSTING, ( ANP XTRA / Koen Suyk )

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Groei naar 45 procent

Het internetverkeer groeide sinds het begin van de lockdown met zo'n 11 procent, blijkt op basis van gegevens van DNS en AMS-IX. Er zijn 250.000 nl-domeinnamen geregistreerd door ondernemers, terwijl waarschijnlijk eenzelfde aantal zijn website uit de mottenballen heeft gehaald, al is dat lastig aan te tonen. Het aantal domeinnamen dat is gekoppeld aan een website of webshop nam toe van 30 naar 45 procent, blijkt uit een rondvraag onder providers.

Luister ook | De Technoloog

Gedwongen shift van offline naar online

'Je ziet dat veel business noodgedwongen van offline naar online gaat noodgedwongen', zegt marketingmanager Michiel Henneke bij SIDN. 'Denk hierbij aan restaurants die ook een afhaalservice beginnen en bedrijven die geen fysieke acquisitie meer kunnen plegen. Van de zes miljoen domeinnamen zijn er op ieder moment 2 à 3 miljoen niet gebruikt, wat we terughoren is dat die sites juist nu geactiveerd worden'. Volgens Henneke zijn het vooral retailers en de horeca die hun domeinnamen afstoffen.

Luister ook | Internet Vandaag | Illegale streamingdienst Popcorn time duikt weer op

Uit de groei van het percentage nl-domeinnamen ten opzichte van het aantal .com-domeinnamen valt op te maken dat de ambities steeds vaker regionaal in plaats van internationaal zijn. Alle startende ondernemers geven aan dat ze van plan zijn ook online te gaan verkopen. Van de geraadpleegde providers geeft 80 procent aan dat de vraag naar hun diensten gelijk blijft of stijgt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen