Technologie29 jun '20 06:42Aangepast op 29 jun '20 06:59

Providers popelen om 5G-kavels te bemachtigen

Auteur: BNR Webredactie

Vandaag begint de 5G-frequentieveiling, waaraan in ieder geval de telecomaanbieders KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile zullen deelnemen. De veiling wordt digitaal georganiseerd, bepaalde het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

De veiling moet minimaal 900 miljoen euro opleveren, bleek uit het veilingreglement dat verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer eerder presenteerde. Er wordt niet van uitgegaan dat dit streefbedrag door de impact van de coronacrisis onder druk komt te staan. In 2012 leverde de veiling van 4G-frequenties de staat nog bijna 4 miljard euro op, terwijl werd uitgegaan van een bedrag van rond de 470 miljoen euro.

Beluister ook | Digitaal | 5G-veilingen

Telecombedrijven kunnen bieden op stukjes spectrum in drie verschillende frequentiebanden: de 700MHz-band, de 1400MHz-band en de 2100MHz-band. Het ministerie van EZK eist dat 98 procent van de oppervlakte van elke Nederlandse gemeente 5G-dekking moet krijgen. Ook moeten marktpartijen op hun 5G-netwerken een minimale snelheid aanbieden, om in Nederland een gemiddelde mobiele-internetsnelheid te bereiken van ruim 100 Megabit per seconde.

Schaars goed

Frequentie is een schaars goed, benadrukte Angeline van Dijk, directeur-hoofdinspecteur van Agentschap Telecom, dat de veiling organiseert, eerder in BNR Digitaal. 'Een veiling is transparant en geeft een realistische marktwaarde. In die zin is het een prima instrument om die schaarse frequentieruimte te veilen. De veiling is niet gericht op winstmaximalisatie, het is ook belangrijk dat er investeringen worden gedaan ten behoeve van ondernemersklimaat en investeringsklimaat.'

Die schaarste en de noodzaak om de 'kavels' eerlijk te verdelen ziet Tim Poulus van Telecompaper ook. 'Je moet ervoor waken dat het terechtkomt bij een partij die het puur uit financieel gewin doet. In Amerika was een partij die jarenlang spectrum verzamelde en het niet gebruikte, als een soort speculatieobject. Dat wil je niet, want het is al schaars genoeg. Maar het is nou eenmaal wat we gewend zijn.'

Beter bieding bepalen

De telecombedrijven mogen zelf bepalen welke technologie ze inzetten. De 700MHz geldt als 5G-band, de andere banden die nu worden geveild zijn vooral belangrijk voor uitbreiding van de capaciteit in 4G-netwerken. Tijdens de veiling informeert het ministerie de deelnemers over het totaal aantal aangevraagde frequenties per band. Met deze informatie kunnen zij beter bepalen wat ze willen bieden.

Beluister ook | Keijzer wil minimaal 900 miljoen voor 5G-frequenties

De deelnemers bieden op kavels van 5MHz op de te veilen banden, waarvan er per band zes tot twaalf zijn te verdelen. Op die manier moet het spectrum zo efficiënt mogelijk wordt benut, legt Martijn Meijers van Agentschap Telecom uit in het Financieele Dagblad. 'Als we de ruimte in grote brokken zouden verkopen, dwing je partijen misschien te bieden op ruimte die ze niet nodig hebben.'

Laagfrequent spectrum

De Europese Commissie had de EU-lidstaten opgeroepen om voor eind juni 2020 de eerste frequenties voor 5G-toepassingen te veilen. Begin maart maakte staatssecretaris Keijzer bekend dat in Nederland eerst het laagfrequente spectrum onder de hamer komt. Dit betreft onder meer vergunningen voor gebruik van de 700-, 1400- en 2100 MHz-banden. In 2022 volgt de veiling van de 3,5 GHz-band.

Het  5G-logo in het VK
Het 5G-logo in het VK (AFP / Tolga Akmen )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen