Technologie21 jul '20 17:48Aangepast op 21 jul '20 22:01

5G-veiling levert 1,23 miljard op

Auteur: BNR Webredactie

De eerste veiling voor het 5G-netwerk in Nederland heeft 1.23 miljard euro opgeleverd. Aanbieders KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo hebben de rechten gekregen over onderdelen van de frequenties die gebruikt kunnen worden voor 5G.

De inkomsten van de veiling zijn ruim 300 miljoen euro hoger dan vooraf verwacht werd. Toen schatte het Agentschap Telecom op een opbrengst van ruim 900 miljoen euro. De aanbieders die de frequenties hebben verworven moeten wel aan bepaalde eisen voldoen om 5G in te zetten op de verkochte frequenties. Zo moeten zij zorgen dat in elke gemeente 98% van het gebied mobiel gedekt worden. Ook zijn er normen gesteld aan de minimale snelheid die aangeboden wordt aan consumenten en bedrijven. Daardoor komt de mobiele snelheid gemiddeld op 100 Megabit per seconde te liggen.

Beluister ook | Providers popelen om 5g_kavels te bemachtigen

Niet alle frequenties die zijn geveild worden gebruikt voor 5G, zo legt BNR-verslaggever Paulien Sewuster uit. 'Je hebt de 700 Mhz-frequentie, die is bedoeld voor 5G en is dus het spannendst. Daarnaast heb je nog de banden van 1400- en 2100-Mhz, die zijn bedoeld als uitbreiding van de bestaande 4G-netwerken.' De telecomaanbieders hebben alle drie een stukje gekregen van die drie Mhz-frequenties.

Huawei

De veiling is een politiek gevoelig onderwerp, omdat de vrees bestaat dat de netwerkapparatuur voor 5G door andere landen kan worden gebruikt om te spioneren. Daarbij wordt vooral gedacht aan apparatuur van Huawei uit China. Het kabinet heeft daarom extra eisen gesteld aan telecomproviders.

Beluister ook | Digitaal | Wie wel en niet in je 5g-netwerk wil


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen