Technologie29 jul '20 12:49

'Big Tech aanpakken via zorgplicht'

Auteur: BNR Webredactie

Grote techbedrijven moet je via hun zorgplicht aanpakken en niet via een Mededingingswet. Dit zegt econoom en ACM-adviseur Marcel Canoy van de Vrije Universiteit. 'Veel gedraging zijn niet per se misbruik van macht, maar wél vervelend'.

(AFP Kenzo Tribouillard)

Luister ook | CEO's techreuzen bij Congres op het matje

Mededingingswet is langlopend traject

Volgens Canoy is ingrijpen via de Mededingingswet moeizaam. Zaken over het misbruik van marktmacht zijn vaak langlopende zaken, en vrijwel altijd met een hoger beroep. 'Het is niet de snelste manier om het gedrag van bigtech te disciplineren', zegt Canoy, 'Omdat veel gedragingen niet per se misbruik van macht zijn, maar wél vervelend. En die kun je regelen via gedragscodes'.

Fakenews: geen misbruik marktmacht, wél vervelend

Zo is het faciliteren en prioriteren van nepnieuws geen misbruik van marktmacht, het is wel heel vervelend en maatschappelijk onwenselijk. Dit zou je dus kunnen aanpakken via de zorgplicht die zulke grote bedrijven hebben en hun verantwoordelijkheid om geen misbruik te maken van hun positie. 'Niemand kan me uitleggen waarom het noodzakelijk is dat er nepnieuws geprioriteerd wordt. Het is commercieel wel interessant, maar we willen dit helemaal niet. Het is beter om naast boetes ook gedragscodes op te stellen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen