Technologie19 aug '20 09:59

ABN Amro: Agritech-sector kan verdrievoudigen

Auteur: BNR Webredactie

ABN Amro voorspelt een Gouden Eeuw voor de bouwers van agrarische robots. De Nederlandse agritech-sector kan in de komende 10 jaar verdrievoudigen van ruim 700 miljoen euro naar 2,5 miljard euro.

Bijna twee derde van de Nederlandse akkerbouwers verwacht binnen vijf jaar meer precisie-landbouwtechnieken toe te passen, zoals drones, bodemscans en gps. Boeren ervaren nu vaak nog dat de technologie niet gebruiksvriendelijk genoeg is en de implementatie duur, meldt Rabobank op basis van onderzoek onder ruim 200 bedrijven. Zo'n 85 procent van de ondervraagde bedrijven gebruikt al systemen die landbouwmachines op basis van gps besturen.

Luister terug | Terug van weggeweest: offshoring

De Eindhovense startup Avular is één van die bedrijven die inzetten op deze agrarische robotica, vertelt Yuri Steinbuch tegen verslaggever Hugo Reitsma. Technisch goed opgeleid personeel is nog lastig te vinden, zegt hij. 'Maar in de regio Eindhoven hebben we wel een samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen. Daar profiteren wij ook heel erg van, waardoor we de nieuwste technieken toe kunnen passen op onze robots.'

Luister terug | Wetenschap Vandaag | Bloemen die hun kleur aanpassen aan hun bestuiver

Luchtfoto van landbouwbeurs Agrotechniek Holland
Luchtfoto van landbouwbeurs Agrotechniek Holland ( ANP / Sem van der Wal )

Gerelateerde artikelen