Technologie24 aug '20 09:22

TikTok stapt naar de rechter

Auteur: BNR Webredactie

ByteDance, het Chinese bedrijf achter TikTok, stapt deze week naar de rechter om een decreet van president Trump aan te vechten. Via dat decreet zijn alle transacties vanuit de VS naar TikTok verboden. Twee weken geleden eiste Trump dat omwille van de Amerikaanse nationale veiligheid TikTok verkocht moet worden.

(AFP Chris Delmas)

Luister ook | Microsoft wil 30 miljard betalen voor TikTok

Volgens datawetenschapper Paul Verhagen van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies kunnen er veel vraagtekens gezet worden bij die vermeende bedreiging voor de nationale veiligheid en gaat daar de rechtszaak dan ook over. 'We weten nog niet precies wat er in de filing staat, maar het ze vechten het aan. De vraag is: of het eerlijk is voor TikTok als bedrijf?'

Luister ook | Waarom Trump zich zo druk maakt om TikTok

TikTok zelf probeert volgens Verhagen tijd te winnen. 'Verkoop binnen 45 dagen, dat is slecht voor je marktwaarde, die rek in de tijdlijn is voor TikTok nuttig in de onderhandelingen met Oracle, Microsoft en Twitter.' Niet bekend is wat er in TikToks verweer staat, evenmin is bekend bij welke rechtbank het verweer ingediend wordt. Want ook dat is van belang: sommige rechtbanken staan te boek als conservatief, weer andere als juist progressief.

Luister ook | Techgiganten in actie tegen verbod op WeChat


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen