Technologie24 aug '20 11:27Aangepast op 24 aug '20 12:03

'Kijkers trappen in deepfakes'

Auteur: BNR Webredactie

Mensen die naar deepfakes kijken, lopen grote kans door de nepfilmpjes beïnvloed te worden. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Deepfakes zijn gemanipuleerde video's waarin je iemand andere dingen laat zeggen dan hij of zij in werkelijkheid zegt.

Een vrouw bekijkt deepfakes op een tablet.
Een vrouw bekijkt deepfakes op een tablet. (AFP)

De video's worden vaak gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie. Het onderzoek werd gedaan onder 278 mensen. De helft daarvan kreeg een deepfake van Sybrand Buma te zien, de controlegroep keek naar het origineel.

Negatief

Van de 140 mensen die de deepfake van Buma gezien hadden, hadden na afloop 132 van hen een negatievere mening over de voormalig CDA-leider. Tom Dobber is onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam en hij benadrukt dat de deepfake die voor het onderzoek gebruikt werd verre van perfect was: ‘Je zag Buma’s mond een paar keer gek bewegen, maar bijna niemand zag het.’ Zorgwekkend, vindt Dobber, want het is bijna tijd voor verkiezingen en wie echt kwaad wil, maakt zo een betere deepfake.

Luister ook De Technoloog; De deepfake doom (en mogelijkheden)

Grapje

Wat Buma precies zegt in de video wil Dobber niet zeggen, want hij wil de betreffende deepfake voor meer onderzoek gaan inzetten. 'Het was een grapje over het christelijke geloof, waarvan we dachten dat vooral bij christenen in het verkeerde keelgat zou schieten. Maar ook bij niet-gelovigen had het een sterk effect op hun mening over Sybrand Buma.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen