China steekt stok in wielen verkoop TikTok
De Amerikaanse tak van TikTok kan alleen verkocht worden met toestemming van de Chinese regering, dat blijkt uit nieuwe wetgeving die het land heeft ingevoerd. Peking legt beperkingen op aan de uitvoer van technologie die te maken heeft met kunstmatige intelligentie (AI).
Door die beperkingen staan er vraagtekens achter de plannen om de Amerikaanse tak van de onder jongeren zeer populaire app te verkopen. Op een lijst van producten die niet zonder controle van het Chinese ministerie van Handel verhandeld mogen worden, staan ook AI-interfacetechnologieën zoals spraak- en tekstherkenning. Daarnaast staat de technologie op de lijst die gepersonaliseerde inhoudsaanbevelingen analyseert. Hierdoor zijn er vergunningen nodig om zaken te doen met bedrijven in andere landen. China heeft deze maatregelen ingevoerd om de 'nationale en economische veiligheid' te waarborgen, zegt het land.
Luister ook | TikTok stapt naar de rechter
Verbod
Moederbedrijf ByteDance is van plan om de Amerikaanse versie van TikTok te verkopen, omdat president Donald Trump van plan is de app te verbieden. Volgens Trump en andere critici van de app kunnen de gegevens van de gebruikers in handen vallen van de Chinese overheid. Daarom heeft de Amerikaanse president een decreet getekend dat TikTok op 15 september verboden wordt, tenzij de Amerikaanse tak verkocht is. Door de nieuwe maatregelen van China zal het verkoopproces vertraagd kunnen worden.
Luister ook | Newsroom: Waarom Trump zich zo druk maakt om TikTok
Microsoft, Walmart en Oracle
Er zijn op dit moment verschillende partijen in de race om TikTok te kopen. Zo heeft Microsoft al een bod gedaan op de app, daar heeft supermarktconcern Walmart zich ook bijgevoegd. Daarnaast is softwarebedrijf Oracle in de race om de Amerikaanse tak van TikTok te kopen. Het bedrijf zou zo'n 20 tot 30 miljard dollar moeten kosten.
Luister ook | 'Microsoft wil 30 miljard betalen voor TikTok'