Technologie1 sep '20 13:17Aangepast op 1 sep '20 13:59

Europese raket stuurt 53 satellieten de lucht in

Auteur: BNR Webredactie

Het is aftellen geblazen richting een zeer belangrijke serie van ruimtelanceringen, vanuit Frans-Guyana. Het Europese lanceerbedrijf Arianespace gaat een raket met daarop maar liefst 53 verschillende satellieten de ruimte in sturen.

Speciaal

Een speciale gebeurtenis, want het is voor het eerst dat er zo veel kleine Europese satellieten tegelijk de ruimte in gestuurd worden. Woensdag om tien voor vier s’ nachts Nederlandse tijd gaat het gebeuren, mits het weer het toelaat.

Luister terug | Space Cowboys

Wolk

Jeroen Rotteveel is directeur van ISIS Space, een bedrijf uit Delft dat onder meer ruimtemissies helpt te realiseren en dat een paar van de satellieten die aan boord van de raket gaan geproduceerd heeft. Rotteveel noemt de aanstaande lancering een nieuwe manier van ruimtevaart bedrijven. 'In plaats van één grote satelliet sturen we een wolk kleine satellieten de lucht in. Dat is voor Europa nieuw.'

Prototypes

Aan boord zit een scala aan satellieten met prototypes van nieuwe diensten. Volgens Rotteveel zitten er satellieten bij die nieuwe vormen van communicatie vanuit de ruimte gaan demonstreren, nieuwe aard-observatiesatellieten, een klimaatsatelliet én een satelliet die farmaceutisch onderzoek gaat doen.

Melkpak

De kleinste satellieten die met de raket meeliften hebben de afmeting van een melkpak, de grootste zijn 'maatje wasmachine', weet Rotteveel. Het gewicht varieert van 200 tot 1 kilogram.

Een Vega-raket van Arianespace in opbouw.
Een Vega-raket van Arianespace in opbouw. (EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen