Technologie12 okt '20 12:26

MIVD: Leg je telefoon weg als je gevoelige zaken bespreekt

Auteur: BNR Webredactie

Als je gevoelige zaken bespreekt, houd je het best je smartphone ver bij je uit de buurt. Het zou zomaar kunnen dat er meegeluisterd wordt. De waarschuwing is afkomstig van de MIVD, de militaire inlichtingendienst.

Tablets en smartphones weg bij gesprekken over gevoelige of geheime onderwerpen. Dat adviseert directeur Jan Swillens van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD), in de Telegraaf. Volgens Swillens bestaat er een reële kans dat Russen of Chinezen via smartphones spioneren.

Uit

Willemijn Aerdts, onderzoeker van spionage en veiligheidsdiensten aan de Universiteit Leiden is het met Swellens eens. Volgens Aerdts is toegang relatief makkelijk te regelen. Je telefoon uitzetten helpt niet, weet Aerdts: 'Als er spionagesoftware op je telefoon staat, kunnen anderen hem besturen, ook als jij denkt dat je hem uit hebt gezet.'

Luister ook Spionnen op zoek naar coronavaccin

Bewust

Aerdts denkt dat we bewuster moeten zijn hoe we met onze smartphones om gaan als het om gevoelige informatie gaat. 'We zien heel vaak dat er poging worden gedaan om te spioneren via mobiele telefoons. Er zijn ook gevallen bekend waar dat geprobeerd is.'

Tent

Barack Obama reisde altijd met een soort tent die straling van mobiele telefoons buiten houdt, zodat hij kon overleggen zonder dat er iemand meeluisterde. Dat is niet zo praktisch, maar Aerdts adviseert om bij vergaderingen de telefoons in een aparte bak of zelfs andere ruimte te bewaren, wanneer er gevoelige informatie besproken wordt.

Luister ook Ask Me Anything over Internationale Spionage

Gerelateerde artikelen