Technologie16 okt '20 12:33

Neerslagradar nauwkeuriger dankzij telefoonstoringen

Auteur: BNR Webredactie

Met de storingsgegevens van zendmasten kunnen regenbuien straks nauwkeuriger voorspeld worden. Dat zeggen onderzoekers van het KNMI, Deltares en de Wageningen Universiteit. De buien veroorzaken namelijk kleine storingen tussen de telefoonmasten.

( ANP)

Door de storingsgegevens van telecomproviders kunnen meteorologen zien tussen welke masten de buien zich bevinden. 'Vanaf dat punt maak je, net als met de gewone radar, voorspellingen tot een paar uur vooruit', zegt Ruben Imhoff onderzoeker bij de Wageningen Universiteit en Deltares.

De gewone radars blijven onmisbaar, want alleen daarmee kan het KNMI voorspellingen over grote wateroppervlakken maken, zoals het IJsselmeer. 'We hebben in Nederland alleen maar twee regenradars staan, maar duizenden van dit soort kleine masten. Daar waar de regenradar een keer faalt zou je het op kunnen vullen met info uit de zendmasten.' De masten hebben ook het voordeel dat ze dichter bij de grond staan dan de regenradars. Je kunt daardoor beter zien of het ook daadwerkelijk regent.

Private informatie

De storingen zijn vervelend voor de telecomproviders en worden dan ook actief bijgehouden. Het KNMI heeft volgens Imhoff zeker plannen om deze gegevens in de toekomst te gaan gebruiken. 'Je hebt het alleen wel over private informatie van providers, daarin moet nog wel een stap worden gezet.'

Lees ook |KPN vervangt kern mobiele netwerken met Ericsson


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen