Technologie23 dec '20 18:42

Australië pakt cyberpesters hard aan

Auteur: BNR Webredactie

De regering van Australië heeft een vergaand wetsvoorstel ingediend om online pesten en beledigen door volwassenen tegen te gaan. Als bedrijven en platforms niet binnen 24 uur een online belediging weghalen, riskeren ze een boete van ruim 3 ton.

ILLUSTRATIE - Cyberpesten via een computer.
ILLUSTRATIE - Cyberpesten via een computer. (LEX VAN LIESHOUT)

De Australische regering wil een E-safety commissioner in het leven roepen, zegt Mireille van Eechoud, hoogleraar Informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam. 'Deze nieuwe autoriteit heeft vergaande bevoegdheden om websites en platforms aan de wet te houden'. Twee groepen kunnen bij deze E-safety commissioner klagen: volwassenen kunnen zelf een klacht indienen, maar ouders of voogden kunnen ook een melding namens hun kinderen maken.

'Onduidelijk of het lukt om trollen te weren'

In de meeste Westerse landen moet je gewoon bij de politie aangifte doen als je op het internet gepest of bedreigd wordt. 'Maar je ziet dat de reguliere politie niet altijd de middelen heeft om zo'n digitaal onderzoek goed op te zetten. Daarom kan zo'n nieuwe autoriteit zeker zinnig zijn.' Of deze nieuwe wet ook effectief is om anonieme trollen tegen, is nog niet duidelijk. 'Zelfs al kan je trollen opsporen en verwijderen, dan is het alsnog makkelijk om weer nieuwe trollenaccounts te maken.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen