Technologie13 jan '21 15:10

Waarom een algoritme het nooit wint van een arts

Auteur: BNR Webredactie

Videobellen met de dokter, jezelf thuis monitoren en een algoritme dat een diagnose stelt. Technologie gaat onze gezondheidszorg drastisch veranderen en moet ons met minder behandelingen langer gezond houden.

Ton van der Steen is hoofd biomedische technologie in het Erasmus Medisch Centrum, maker van medische technologische toepassingen en een van de initiatiefnemers van Medical Delta. In BNR s Big Five sprak hij een uur lang met Art Rooijakkers, onder meer over algoritmes en de verlenging van de lockdown.

Voorsorteren

Van der Steen kan zich niet voorstellen dat we in de toekomst niet meer naar een huisarts gaan, maar dat diagnoses alleen worden gesteld door een algoritme. Een algoritme zou er volgens Van der Steen vooral moeten zijn om voor te sorteren, niet om diagnoses te stellen. “Een algoritme zou kunnen zeggen 'op basis van de informatie die ik heb over duizenden eerdere patiënten met deze symptomen raad ik aan om hier en daar eens naar te kijken'. Een arts valt het misschien op dat een patiënt naast alle klachten ook een beetje geel ziet. Die kijkt naar het totale plaatje.”

Bang

Wat betreft de verlenging van de lockdown drukt Van der Steen mensen met klachten op het hart om toch vooral naar hun huisarts te gaan, om gezondheidsrisico's te voorkomen. 'We moeten niet achter gaan lopen bij processen waar we wel degelijk nu mee aan de gang zouden moeten gaan, omdat mensen bang zijn naar een arts te gaan.'

Het Erasmus MC in Rotterdam.
Het Erasmus MC in Rotterdam. (Phil Nijhuis)

Gerelateerde artikelen