Technologie25 jan '21 12:34

Nederlands-Frans conflict rond sensorfabrikant Photonis

Auteur: BNR Webredactie

De toekomst van het Franse-Nederlandse technologiebedrijf Photonis heeft geleid tot een conflict tussen de twee landen. Het bedrijf dat sensoren voor militaire nachtkijkers maakt zou worden overgenomen door een Amerikaanse technologiebedrijf, maar dat wilden de Fransen niet.

Honderden Nederlandse banen dreigen verloren te gaan, schrijft het Financieele Dagblad. Ook dreigt verlies van zeggenschap over hoogwaardige technologie, zeggen Nederlandse topmensen bij de onderneming. Het Nederlandse deel van het bestuur heeft geprobeerd via de Nederlandse overheid in te grijpen, zegt FD-journalist Sandra Olsthoorn. 'De vrees is dat de verleiding voor Frankrijk heel groot wordt om een deel van de banen over te hevelen naar de fabriek in Frankrijk.'

Luister terug | Sensorfabrikant Photonis inzet van Nederlands-Franse strijd

De zaak is relevant voor de discussie over Europese technologische soevereiniteit. De EU-lidstaten en de Europese Commissie staan steeds kritischer tegenover de verkoop van bedrijven met geavanceerde technologie aan Chinese of Amerikaanse partijen. Dat kan Europa's machtspositie in de wereld ondermijnen, zo is de nieuwe doctrine. Maar in dit geval blijken 'Europese belangen' niet zo eenduidig.

Lees ook | Thales tekent miljardendeal Damen

Militairen met nachtkijkers
Militairen met nachtkijkers ( ANP / Ed Oudenaarden )


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen