Technologie29 jan '21 14:17

'Datalekken GGD te wijten aan totale desinteresse'

Auteur: BNR Webredactie

De GGD’s gaan zo snel mogelijk stoppen met het softwaresysteem HPZone, meldt NRC. Op dit moment wordt het systeem nog gebruikt voor het bron- en contactonderzoek, maar de GGD ligt al een paar dagen onder vuur vanwege datalekken en gebrekkige omgang met privacy. ICT-expert René Veldwijk wijst minister Hugo de Jonge aan als hoofdverantwoordelijke. 'Maar dat is al uitgebreid in de pers geweest.'

Veldwijk is sceptisch over hoe het weghalen van zo'n systeem in de praktijk zal plaatsvinden. Het gaat volgens hem om ketensystemen die verbonden zijn. 'Alles wordt geval per geval doorgegeven aan het RIVM. Als het ergens fout gaat, dan heeft het RIVM geen cijfers.' Stoppen met het softwaresysteem HPZone kan dus een hoop gedoe geven, zegt hij.

Desinteresse

De datalekken zijn te wijten aan 'totale desinteresse', meent Veldwijk. 'Het is in strijd met allerlei principes van automatiseren van de overheid. Ze doen gewoon wat ze zelf leuk vinden. Dit had je tien jaar geleden kunnen zeggen, maar nu niet meer.' Hij vindt dat we voorzichtig moeten zijn met de keten direct helemaal omgooien, omdat deze al zo gammel is. Woensdag wordt de affaire in de politiek aangekaart.

Lees ook | Grote bezorgdheid over datalek bij GGD

Verscherpt toezicht

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zet de GGD als gevolg van deze affaire onder 'verscherpt toezicht', meldde de nationale privacytoezichthouder bij Nieuwsuur. Dit houdt in dat scherp in de gaten zal worden gehouden welke veranderingen de GGD doorvoert in antwoord op kritische vragen van de AP. De GGD zegt zelf overigens nog niets te weten van een verscherpt toezicht.

Image
(EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen