Technologie3 feb '21 07:03Aangepast op 3 feb '21 11:41

Bezos doet stapje terug bij Amazon

Auteur: BNR Webredactie

Topman Jeff Bezos van Amazon doet later dit jaar een stapje terug en zal zijn carrière bij het bedrijf voortzetten als uitvoerend voorzitter. Dat meldt Amazon zojuist. Hij zal worden opgevolgd door Andy Jassy, die op dit moment de web services onder zijn hoede heeft.

Amazon-CEO Jeff Bezos
Amazon-CEO Jeff Bezos (AFP / Mandel Ngan )

Luister terug | Bezos-hack is geen gevaar voor de normale sterveling

Bezos zelf wil zich in zijn nieuwe rol meer met 'nieuwe producten' gaan bezighouden. Bezos is een van de rijkste personen op aarde. Recent mocht hij zich nog echt de rijkste man van de planeet noemen, maar hij is inmiddels voorbijgestreefd door Tesla-baas Elon Musk. Musk profiteerde er vooral van dat zijn aandelen in de elektrische autobouwer in rap tempo flink meer waard zijn geworden.

Bezos lichtte zijn vertrek toe in een brief aan zijn medewerkers:

Collega-Amazonians,

Ik ben verheugd om aan te kondigen dat ik in dit derde kwartaal de overstap maak naar de functie van uitvoerend voorzitter van de Amazon directie en dat Andy Jassy CEO wordt. In mijn nieuwe rol ben ik van plan mijn energie en aandacht te richten op nieuwe producten en vroege initiatieven. Andy is goed bekend binnen het bedrijf en zit al bijna net zo lang bij Amazon als ik. Hij zal een uitstekende leider zijn en hij heeft mijn volledige vertrouwen.

Deze reis begon zo'n 27 jaar geleden. Amazon was nog slechts een idee, en het had geen naam. De vraag die mij toen het vaakst werd gesteld, was: 'Wat is internet?' Zalig, ik heb dat al een hele tijd niet hoeven uit te leggen. Tegenwoordig hebben we 1,3 miljoen getalenteerde, toegewijde mensen in dienst, bedienen we honderden miljoenen klanten en bedrijven en worden we algemeen erkend als een van de meest succesvolle bedrijven ter wereld.

Hoe is dat gelukt? Inventiviteit. Dat is de wortel van ons succes. We hebben samen gekke dingen gedaan en ze daarna normaal gemaakt. We waren pioniers op het gebied van klantrecensies, gepersonaliseerde aanbevelingen met één klik, de waanzinnig snelle verzending van Prime, Just Walk Out-winkels, de Climate Pledge, Kindle, Alexa, marktplaatsen en infrastructuur voor cloud computing, Career Choice en nog veel meer. Als je het goed aanpakt in de eerste jaren na een verrassende uitvinding, wordt het het nieuwe normaal. Als mensen je aangapen is dat het grootste compliment dat een uitvinder kan krijgen.

Ik ken geen ander bedrijf met een staat van dienst op het gebied van uitvindingen die zo goed is als die van Amazon, en ik denk dat we op dit moment het meest inventieve bedrijf zijn. Ik hoop dat je net zo trots bent op onze inventiviteit als ik. Ik denk in ieder geval dat je dat zou moeten zijn.“

Toen Amazon groot werd, besloten we onze schaal en reikwijdte te gebruiken om leiding te geven aan belangrijke sociale kwesties. Twee indrukwekkende voorbeelden: ons minimumloon van $ 15 en de klimaatbelofte. In beide gevallen hebben we leidinggevende posities uitgezet en vervolgens anderen gevraagd om met ons mee te gaan. In beide gevallen werkt het. Andere grote bedrijven komen onze kant uit. Ik hoop dat je daar ook trots op bent.

Ik vind mijn werk nog altijd zinvol en leuk. Ik mag elke dag aan de slag met de slimste, meest getalenteerde, meest ingenieuze teamgenoten. In goede tijden kun je je nederig tonen, in moeilijke tijden moet je je krachtig tonen en elkaar ondersteunen en aan het lachen maken. Het is een feest om in dit team te werken.

Hoeveel plezier ik ook nog heb, ik ben zeer enthousiast over deze overgang. Miljoenen klanten leunen op ons voor onze diensten en meer dan een miljoen medewerkers zijn voor hun levensonderhoud van ons afhankelijk. CEO zijn van Amazon is een zware verantwoordelijkheid, en het kost veel. Als je zo'n verantwoordelijkheid hebt, is het moeilijk om de aandacht op iets anders te vestigen.

Als uitvoerend voorzitter blijf ik betrokken bij belangrijke Amazon-initiatieven, maar kan ik ook de benodigde tijd en energie steken in het Day 1 Fund, het Bezos Earth Fund, Blue Origin, The Washington Post en mijn andere passies. Ik heb nog nooit meer energie gehad, en dit gaat niet over met pensioen gaan. Ik ben uiterst gepassioneerd over de impact die deze organisaties volgens mij kunnen hebben.

Amazon had niet beter klaargestoomd kunnen zijn voor de toekomst. We doen precies wat de wereld dat nodig heeft. We hebben dingen in de pijplijn die ook onszelf blijven verbazen. We bedienen individuen en bedrijven, en we zijn pionier in twee complete industrieën en een geheel nieuwe klasse apparaten. We zijn leiders op gebieden die zo gevarieerd zijn als machine learning en logistiek.

En als een 'Amazonian' nog een idee heeft dat nog wat institutionele vaardigheid vereist, zijn we flexibel genoeg en geduldig genoeg om het onder de knie te krijgen. Blijf uitvinden en wanhoop niet als je idee er in het begin gek uitziet. Vergeet niet om rond te dwalen. Laat nieuwsgierigheid je kompas zijn. En beschouw elke dag als dag één.“


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen