
Daarom wil hij sociale mediabedrijven verplichten om bij deepfakes een waarschuwing in beeld te plaatsen. 'Zo kan politieke desinformatie niet ongestoord viral gaan.' Maar eerst moet de software die ze herkent enorm worden verbeterd, zeggen experts. Ook pleit Groothuis voor meer aandacht voor 'de schaduwzijde' van bepaalde technologieën vanuit de ontwikkelkant, de wetenschap.
Nooit waterdicht
Volgens Tom Dobber, die aan de Universiteit van Amsterdam onderzoek doet naar deepfakes, staat de software nog in de kinderschoenen. 'Deze is niet in staat om goede en slechte deepfakes te onderscheiden van echte filmpjes. Daar valt een wereld te winnen.'
Luister terug | Ben van der Burg | Wittgenstein vs. Baudet
Maar zelfs dan gaat hij nooit alle gemanipuleerde video's herkennen, denkt Stefan Leijnen, lector kunstmatige intelligentie aan de Hogeschool Utrecht. Daarom zijn ook andere maatregelen nodig om misbruik tegen te gaan, zoals wetgeving en voorlichting om ons alerter te maken voor de gevaren.
In de wet verankeren
Europa maakt momenteel regels om misbruik van deepfakes tegen te gaan. Maar volgens PvdA-Kamerlid Barbara Kathmann moet dat geen excuus zijn om op onze handen te zitten. Ze wil dat ons land zelf het initiatief neemt om misbruik expliciet per wet te verbieden. Als voorbeeld noemt ze Californië, die staat deed deepfakes in politieke campagnes al eerder in de ban.
Luister terug | Schaal van Hebben | Wombo AI
Dobber ziet daarentegen weinig in extra regels: 'Het stafrecht biedt al veel mogelijkheden om de makers aan te pakken, denk aan smaad, laster en haatzaaien. We moeten voorzichtig zijn om daar nog dingen aan toe te voegen.' Hij denkt daarnaast dat het effect beperkt is: 'Mensen die deepfakes maken zitten bijvoorbeeld in Rusland, die trekken zich weinig aan van onze wetten.'
Net als andere experts is hij wel voorstander van een bewustwordingscampagne die mensen leert wat deepfakes zijn en welke gevolgen ze kunnen hebben.