Technologie13 jul '21 12:39

Google krijgt megaboete van Frankrijk

Auteur: BNR Webredactie

Google heeft van Frankrijk een megaboete van 500 miljoen euro aan de broek gekregen. De boete krijgt het techconcern vanwege de schending van auteursrechten. Volgens de Franse mededingingsautoriteiten heeft Google niet voldaan aan een bevel om een deal te sluiten met Franse mediabedrijven over het plaatsen van hun nieuwsberichten op het eigen platform.

Google kreeg vorig jaar opdracht van de Franse karteltoezichthouder om een deal te sluiten over de plaatsing van nieuwsartikelen op Google News Service, maar heeft daaraan geen gehoor gegeven, aldus de autoriteiten. 'De sanctie van 500 miljoen euro houdt rekening met de buitengewone ernst van de geconstateerde overtredingen en het gedrag van Google dat heeft gezorgd voor verdere uitstel bij het handhaven van de wetgeving', zei voorzitter Isabelle de Silva van marktwaakhond Autorité de la Concurrence.

'Google News-tax'

Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat bij Bureau Brandeis en gespecialiseerd in auteursrecht, vindt de beslissing interssant. 'De waakhond zegt eigenlijk dat Google misbruik van zijn machtspositie maakt door nieuwsuitgevers geen billijke vergoeding te geven voor het gebruiken van hun nieuws.' Op basis van Europese regels krijgt Google deze boete, volgens Thijm. Hij stelt ook dat het de eerste keer is dat een bedrijf door de nieuwe wetten over intellectueel eigendom voor nieuwsuitgevers een boete krijgt. 'Sinds 7 juni hebben we die ook hier in Nederland. Het werd tijdens de lobby ook wel de 'Google News-tax' genoemd, omdat het een belasting is voor Google. Nieuwsuitgevers zien dat veel inkomsten bij hen wegglippen. Dus ze willen andere manieren aanboren om geld te verdienen. Ze zien dat Google News wel veel geld verdient en daar wil men een deel van krijgen.'

Gerelateerde artikelen