Technologie8 sep '21 10:05

5G-verbinding blijkt lang niet altijd te kloppen

Auteur: BNR Webredactie

Een mobiel die een 5G-verbinding aangeeft blijkt lang niet altijd echt verbonden te zijn met een 5G-netwerk, blijkt uit onderzoek van Tweakers. Toch blijkt wel dat over het algemeen het 5G-netwerk in Nederland is verbeterd.

Een GSM antenne op het dak van een pand. ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media
Een GSM antenne op het dak van een pand. ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media (ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media)

Tweakers-journalist Arnoud Wokke ging met simkaarten van alle providers en verschillende telefoons op onderzoek uit in verschillende delen van het land. 'Er zijn grote verschillen te merken als je kijkt naar de netwerken. Bij 5G haal je bij benadering ongeveer dezelfde snelheid als bij 4G, je gaat er eigenlijk helemaal niet op vooruit.' Uitzondering is volgens Wokke de upload-snelheid. 'Als je veel video's of foto's aan het uploaden bent, dan is 5G iets sneller. Maar of je het echt gaat merken in de praktijk? Ik denk het niet, want het verschil is ook weer niet zo heel groot.'

Artikel gaat door onder de tweet.

5G en 4G hebben elkaar nodig

Niet bij alle telefoons kan je gebruik maken van 5G. Bij de nieuwere generatie aan telefoons is het tot nog toe beschikbaar. Om dan ook gebruik te kunnen maken van het 5G-netwerk in Nederland moet je soms ook nog extra betalen aan je provider. Maar bij sommige providers is het 5G-netwerk ook nog niet landelijk gedekt. 'Bij KPN zijn ze het netwerk vanuit de Randstad aan het uitbreiden, ze zijn nu bezig met Noor-Brabant en Limburg. Als je in de Achterhoek, Drenthe, Groningen of Friesland woont, dan heb je nog niet vaak 5G. Het probleem is daarnaast dat je met 5G in theorie veel verder komt dan met 4G, omdat je op een lagere frequentie zit waarmee je verder kan komen. Toch heb je met 5G nog verbinding nodig met een 4G-mast.' Daardoor moet je als je 5G hebt, ook nog verbinding hebben met een 4G-mast, is de uitleg van Wokke.

Of het nou handig is om een telefoonabonnement af te sluiten speciaal voor 5G? 'Dat is op dit moment absoluut niet de moeite waard', vindt Wokke.

Luister ook | De Technoloog: Hoe beschermen we onze digitale soevereiniteit?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen