Technologie28 sep '21 15:40

Bedrijfsleven gaat zelf cybercriminelen te lijf, overheid 'te traag'

Auteur: BNR Webredactie

Het bedrijfsleven maakt een eigen systeem om zich te wapenen tegen cybercriminelen. Dat schrijft het FD. Het nieuwe alarmsysteem geeft een waarschuwing aan iedere organisatie die dreigt gehackt te worden. De initiatiefnemers vinden de overheid te langzaam met het opzetten van zo'n systeem en nemen daarom het heft in eigen handen.

Image
(ANP / Hollandse Hoogte)

Dit nieuwe initiatief is anders dan het al bestaande Nationaal Cyber Security Centre (NCSC). 'Daardoor kunnen we met een aantal regels makkelijker omgaan dan de overheid dat doet met het NCSC. Wij kunnen bij de dreiging van een hack sneller reageren en informatie vrijgeven', vertelt Frank Breedijk van Dutch Institute for Vulnerability Disclosure.

Wetswijziging

Het was altijd zo dat het NCSC alleen informatie over mogelijke hacks mocht geven aan organisaties die tot de vitale infrastructuur wordt gerekend. Door een wetswijziging is er nu ruimte om meerdere organisaties te informeren. 'De wetswijziging is goed, maar dan zijn er nog steeds allerlei voorwaarden die gecontroleerd moeten worden voordat de informatie uiteindelijk mag worden vrijgegeven. Dat kost tijd waardoor er later actie ondernomen kan worden', aldus Breedijk.

Lees ook |Overheid neemt nationale veiligheid onvoldoende serieus

Iedereen heeft recht op informatie over de dreiging van een hack voor zover dat kan vindt Breedijk. 'Dit nieuwe initiatief moet de weg wijzen in een weerwar aan organisaties die er momenteel zijn', zegt hij. Om het echt overzichtelijk te maken ziet hij het liefst gebeuren dat alle bestaande organisaties samengevoegd worden. 'De huidige regelgeving beperkt daarin op dit moment nog te erg en de veranderingen vanuit Den Haag gaan te traag. Maar een goede samenwerking met het NCSC is zeker hard nodig', aldus Breedijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen