Technologie5 okt '21 07:30Aangepast op 5 okt '21 12:30

Dit is de oorzaak van de wereldwijde storing van Facebook, WhatsApp en Instagram

Auteur: BNR Webredactie

Na een urenlange wereldwijde storing waren Facebook, Whatsapp en Instagram in de nacht van maandag op dinsdag weer bereikbaar. Rond het einde van de middag op maandag lagen de apps er ineens uit.

Reuters schrijft dat de storing te maken heeft met het DNS-systeem, het adresboek van het internet. Gebruikers worden niet door dat Domain Name System naar de juiste plaats geleid. Facebook beheert zelf de instellingen hiervoor. Een vergelijkbare storing bij cloudbedrijf Akamai Technologies Inc legde in juli meerdere websites plat. Cybersecurity-expert Ronald Prins zegt bij Op1: 'alle verkeersborden op internet die naar Facebook leiden, zijn weggehaald'. Volgens beveiligingsexperts kan de storing het gevolg zijn van een interne fout of interne sabotage. Een hack van buitenaf wordt minder waarschijnlijk geacht.

Facebook heeft geen tekenen dat data van gebruikers onbeschermd zijn geweest tijdens de wereldwijde storing. Zelf zegt het bedrijf dat defecte configuratie-aanpassingen aan de routers de voornaamste oorzaak zijn van de bijna zes uur durende storing. Daardoor hadden zo'n 3.5 miljard gebruikers geen toegang tot hun social media en hun berichtendiensten. Cyberdeskundige Eward Driehuis: 'Als je zo groot bent als Facebook, dan heb je ook een groot deel van het internet in handen. Dat internet hangt voor een groot deel aan elkaar met allemaal kastjes: routers. Die routers 'praten' met elkaar en je kan ze toevoegen en loshalen van elkaar. Als je aanpassingen daar aan doet, moet je als Facebook die routers wel doorgeven hoe de gegevens van A naar B moeten komen en dus hoe je naar Facebook moet komen. Die aankondigingen hebben ze uitgezet. Effectief betekende het dat het hele Facebook-eiland van het internet afgesloten werd.'

Het artikel gaat door onder de video.

Klokkenluider

Het 'kleine foutje', zoals Driehuis het noemt, zorgde ervoor dat ook Facebook zelf niet meer bij hun eigen systemen kon. 'Ze konden zelf ook niet meer bij hun systemen of het foutje ongedaan te maken. Dat heeft ervoor gezorgd dat het zo lang duurde.' Een team van het social mediabedrijf moest zelf naar de locatie van de Facebook-servers afreizen om handmatig het systeem opnieuw aan de praat te krijgen. Driehuis gaat ervan uit dat een menselijke fout de oorzaak is van de urenlange storing. 'Je kan het niet zeker weten, maar met de berichten die we nu hebben lijkt het er wel op.' De storing kwam echter ook op een pikante dag dat een klokkenluider binnen het bedrijf die stelde dat het bedrijf bewust de polarisatie verhoogt om zo meer inkomsten te genereren. Driehuis ziet echter geen bewijs dat de storing mogelijk veroorzaakt is om dat verhaal te verdoezelen. 'Ik heb zelf geen reden om te geloven dat het iets anders is dan een menselijk foutje.'

Zuckerberg verliest miljarden

Door de storing heeft Facebook-topman Mark Zuckerberg in enkele uren tijd voor bijna 7 miljard dollar aan vermogen verloren op de beurs in New York. Omgerekend gaat het om zo'n 6 miljard euro. Aandelen van het bedrijf daalden ongeveer 5 procent in waarde.

Door de koersdaling zakte het vermogen van Zuckerberg terug naar 120,9 miljard dollar. Daardoor kwam hij weer onder Microsoft-oprichter Bill Gates te staan op de vijfde plaats van de rijkenlijst van persbureau Bloomberg. De laatste tijd zijn techbedrijven sowieso uit de gratie op Wall Street. Sinds halverwege september zou Zuckerberg al zo'n 19 miljard dollar hebben kwijtgespeeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen