Technologie5 okt '21 11:11

Eerste speelfilm die in de ruimte wordt opgenomen

Auteur: BNR Webredactie

Speelfilm 'The Challenge' wordt de allereerste speelfilm die echt in de ruimte wordt opgenomen. Een Russische filmcrew vliegt vandaag de ruimte in, op weg naar ruimtestation ISS.

Vanaf een ruimtebasis in Kazachstan zullen actrice Joelia en cameraman Klim samen met ervaren astronaut Anton worden gelanceerd. Volgens Rob van den Berg, ruimtevaartdeskundige van Sterrewacht Sonnenborgh in Utrecht, gaat het maken van de film flink wat geld kosten. 'De film wordt mede gefinancierd door een Russisch staatsbedrijf. Het gaat hier natuurlijk weer om een eerste keer. Dus nu zijn de Russen de eerste met een speelfilm in de ruimte.'

Andere films

In andere films waren er al wel echte beelden te zien van de ruimte, maar die werden dan geschoten door astronauten. 'In 2009 was er een korte sciencefiction film opgenomen, maar die film kan je meer zien als een lollig project van de astronauten. Wat we hier gaan zien is een commerciële speelfilm, dat is wel andere koek', zegt Van den Berg.

Luister ook | Dan maar tankstations 'in space'

De hoofdrolspeelster van de film, Joelia, speelt een chirurg. Er is een astronaut die dringend geopereerd moeten worden. Dus vliegt zij naar de ruimte om de astronaut aan boord te opereren.

Meer nodig dan alleen spelers

Om een goede film te maken heb je natuurlijk veel meer nodig dan alleen spelers. Zo zijn licht en geluid ook heel belangrijk. Van den Berg denkt dat dat een van de redenen is waarom de ruimtescène er een beetje amateuristisch uit zal komen te zien. 'Je hebt geen filmstudio. Het is maar de vraag hoe de belichting is aan boord. Je hebt ook zo weinig controle omdat alles zweeft.'

Luister terug | Bezos ruziet verder met Musk over satellietproject


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen