Technologie27 okt '21 13:30Aangepast op 27 okt '21 13:59

'Landelijk beleid nodig voor komst nieuwe datacenters'

Auteur: Lisa van der Velde

Er is een landelijk beleid nodig voor de komst van nieuwe datacenters in Nederland. Daarvoor pleit de Dutch Data Center Association (DDA) in een brandbrief aan het nieuwe kabinet. Momenteel beslissen gemeenten zelf of een datacenter welkom is, maar dat loopt volgens de brancheorganisatie vaak uit op niets. 'Iedereen ziet een datacentrum liever niet in de eigen, maar in een andere gemeente verschijnen', aldus Stijn Grove, directeur van de DDA.

Image
(kewl)

Door de digitalisering is er steeds meer vraag naar datacenterdiensten. 'De Nederlandse visie voor digitalisering moet dan ook goed passen bij de landelijke datacenter-strategie waar wij voor pleiten', zegt Grove. De brancheorganisatie wil een aanpak waarin digitalisering, energietransitie, stroomzekerheid en ruimtelijke ordening samenkomen.

Stroomverbruik

Dat datacenters veel stroom gebruiken en dat in meerdere gemeenten al een tekort op het netwerk is, hoeft volgens Grove geen probleem te zijn. 'De laatste tien jaar is wereldwijd het energieverbruik van datacenters stabiel gebleven. Het gebruik van een efficiënte cloud in een efficiënt datacenter kan veel energie besparen vergeleken met een IT-afdeling op kantoor', stelt hij.

Verder maakt een tekort op het netwerk voor datacenters het volgens de directeur alleen maar duidelijker dat een landelijk beleid nodig is. 'Netwerkbeheerders kunnen dan duidelijker zien waarin geïnvesteerd moet worden om datacenters van stroom te voorzien. Nu is dat ongereguleerd, hebben we geen beleid en komen we dus tekort', zegt hij.

Luister ook | 'Bouwstop datacenters jaagt bedrijven naar het buitenland'

Dat datacenters niet de fraaiste uitstraling hebben, ziet Grove ook wel in. 'Maar de meeste datacenters staan op bedrijventreinen en vallen niet op.' Volgens Grove moeten we bovendien niet vergeten dat data op dit moment het nieuwe goud zijn. 'Data zijn in deze tijd zo belangrijk. We moeten daarom blij zijn dat die datacenters in Nederland staan, zodat we er zelf controle over hebben.' De hoeveelheid datacenters hoeft van hem bij een landelijk beleid niet enorm toe te nemen. 'Een gezonde groei in overleg tussen de overheid en industrie is goed', aldus Grove.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen