Technologie6 dec '21 14:11Aangepast op 6 dec '21 15:42

Collectieve schadeclaim voor gedupeerden van datalek GGD

Auteur: BNR Webredactie

Een nieuwe stichting werkt aan een collectieve schadeclaim tegen het ministerie van Volksgezondheid, vanwege een groot datadiefstal eerder dit jaar bij de GGD. Medewerkers hadden toegang tot de privégegevens van miljoenen Nederlanders, en verkochten die gegevens in sommige gevallen door aan cybercriminelen. Gedupeerden kunnen via de stichting een schadeclaim invoeren, 'en ook als je niet zeker weet of jouw gegevens zijn gelekt, geeft díe onzekerheid jou ook recht op schadevergoeding', zegt initiatiefnemer Douwe Linders, die als advocaat gespecialiseerd in massaschadezaken en privacyrecht.

GGD Teststraat in Maastricht.
GGD Teststraat in Maastricht. (ANPfoto)

De nieuwe stichting ICAM heeft maandag een website geopend waarop mensen zich kunnen aansluiten bij de claim. Het idee is om 1.500 euro schadevergoeding uit te keren aan mensen waarvan het zeker is dat hun gegevens zijn gelekt. Voor mensen waarbij dat niet zeker is, maar waarvan hun gegevens wel bij in de systemen van de GGD stonden, is dat 500 euro. Dit geldt voor mensen die zich ooit hebben laten testen of vaccineren, of voor mensen die onderdeel zijn geweest van bron- en contactonderzoek.

Grootste lek ooit

Tijdens de datalek zijn gegevens gelekt en mogelijk doorverkocht van zo'n 6,5 miljoen Nederlanders. 'Het is de grootste datalek die Nederland ooit gekend heeft', zegt Linders. Het gaat om gevoelige gegevens zoals persoonsgegevens, gezondheidsgegevens en BSN-nummers. 'En dat middenin een crisis waarin een heleboel mensen zich laten testen, dat is toch wel een zeer ernstige situatie.'

Verwijtbaar Ministerie

De overheid heeft volgens Linders de basismaatregelen wat betreft IT-beveiliging niet in acht genomen. 'Het ministerie is echt verwijtbaar slordig omgegaan met die IT-beveiliging. Er zijn gewoon echt basismaatregelen niet in acht genomen. En dan is dit nu wel het moment om te zeggen: tot hier en niet verder. We willen dat de overheid veel beter bewust wordt van hoe belangrijk IT-beveiliging is en hoe belangrijk privacy is van de burgers.'

Eerder boden coronaminister Hugo de Jonge en GGD-voorzitter André Rouvoet hun excuses aan voor de nalatigheid. 'Maar dan wordt er een rapportje gemaakt door een accountantskantoor en dan gaan ze daarna weer vrolijk verder naar het volgende incident, dat is een beetje het punt van deze stichting', aldus Linders.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen