Technologie15 dec '21 21:58

'Er is vooruitgang geboekt op Digitalisering'

Auteur: BNR Webredactie

Het coalitieakkoord heeft voor het eerst een heel subhoofdstuk over digitalisering. Het nieuwe kabinet wil Nederland het digitale knooppunt van Europa maken én iedereen snel, robuust en veilig internet kunnen aanbieden. 'Er is grote vooruitgang geboekt ten opzichte van 2017', zegt oud-Kamerlid voor D66 en technologie-ondernemer Kees Verhoeven.

Kees Verhoeven tijdens zijn werk voor D66 in de Tweede Kamer
Kees Verhoeven tijdens zijn werk voor D66 in de Tweede Kamer (Peter Hilz )

Concreter

Ondanks de geboekte vooruitgang ziet Verhoeven wel een paar onderdelen die concreter moeten. Het nieuwe kabinet wil van Nederland een digitaal knooppunt maken, wat een inzet op digitale infrastructuur vergt: de zeekabels, de datacenters en de glasvezelnetwerken. 'Die moet je dan wel onderhouden. Die ambitie is concreter dan vier jaar geleden want dit gaat echt over de digitale infrastructuur.'

8 miljoen naar Autoriteit Persoonsgegevens

Er gaat 8 miljoen euro naar de Autoriteit persoonsgegevens, dat bedrag vindt Verhoeven te laag. 'Dat lijkt prachtig, maar we hebben er jaren als Kamer aan moeten trekken om dat te krijgen. Als je echt zou willen zou je 30 of 40 miljoen meer moeten doen. In een digitaal rijdperk is privacy ongelooflijk ingewikkeld, en ze hebben ook de uitvoeringstaak vanuit Europa die ingewikkeld is. Ze hebben een enorme achterstand. Daar ben ik minder positief over.' Waar Verhoeven zeer positief over is, is de Algoritme waakhond. 'Daar is veel mis gegaan bij de overheid.' Verhoeven pleit voor een minister voor Digitalisering, al staat dat niet in het coalitie-akkoord.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen