Technologie31 dec '21 06:38Aangepast op 15 sep '22 12:03

Helft Nederlanders akkoord met geven leefstijldata in ruil voor korting zorgpremie

Auteur: BNR Webredactie

Bijna de helft van de Nederlanders is bereid om gegevens over de eigen leefstijl met zijn zorgverzekeraar te delen, als dat korting oplevert op de zorgpremie. Uit het onderzoek van prijsvergelijker Pricewise, in samenwerking met onderzoeksbureau Panel Inzicht, zegt 47 procent van de onderzochte groep dat ze daar akkoord mee zouden gaan.

De data die Nederlanders wel willen delen zijn onder andere het aantal stappen dat men dagelijks zet en hun hartslag. Vooral jongeren zijn gewilliger in het delen van hun data (52 procent) dan oudere groepen (41 procent), in ruil voor korting op de premie. Toch is 48 procent het er niet mee eens. Zij zijn er niet tevreden mee dat gezondheid- en beweeggegevens in handen komen van zorgverzekeraars.

(ANP)

Cadeaubonnen en cashback

Sommige zorgverzekeraars bieden al programma's aan waarbij er 'cadeautjes' gegeven worden in ruil voor data over de leefstijl van de klant, vertelt Suzanne Löwik, expert zorgverzekeringen bij Pricewise. 'Je kan cashback op je verzekeringen, waardebonnen en cadeaubonnen verdienen, maar ook door punten te sparen waarmee je spullen kan kopen. Op dit moment zien we nog niet dat er veel programma's zijn waarbij je korting krijgt op verzekeringen, maar het is niet ondenkbaar dat dit wel gaat gebeuren.'

Lees ook | 'Ook zorgpremie schiet omhoog'

Jongeren zijn over het algemeen vrij positief over verdere digitalisering van de zorg, als daardoor de zorgpremie goedkoper kan uitvallen. 58 procent van de jongeren vindt dat de zorg moet verder moet digitaliseren, zodat de zorgpremie goedkoper kan worden, zegt het onderzoek.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen