Apple als eerste beursbedrijf meer dan 3000 miljard dollar waard
De coronacrisis legt Apple geen windeieren. Als eerste bedrijf ooit heeft het techbedrijf gisteravond een marktwaarde van 3 duizend miljard dollar bereikt op Wall Street. Oftewel zo'n 2600 miljard euro. Sinds het begin van de coronacrisis is Apple alleen al 200 procent meer waard geworden op de beurs.
De grens van 3 biljoen werd geslecht toen de koers van het aandeel 182,86 dollar bereikte. Dat gebeurde rond 19.45 uur Nederlandse tijd. Toen stond het aandeel even op een koers van 182,88 dollar. Kort daarop zakte de beurswaarde weer iets onder de 3000 miljard dollar.
Het was niet helemaal onverwacht dat Apple deze waarde zou bereiken, legt analist Jos Versteeg van InsingerGilissen uit. 'Als je naar de koersdoelen keek, dan zat dit wel in de lijn. Dit doel is gehaald. Nu moeten analisten aan de slag om de doelen nog hoger te leggen.'
Luister ook | AEX Factor
De gigantische beurswaarde lag wel in de lijn der verwachting, zegt Jos Versteeg, analist bij InsingerGilissen. 'We zijn op weg naar de 4 biljoen'. Dat komt volgens Versteeg doordat het bedrijf zich niet meer alleen focust op de iPhones en een goede omslag heeft gemaakt naar diensten. 'Films, muziek zijn interessante zaken waar veel marges op zitten. En ze maken nieuwe hardware'.
Niet alleen de diensten leverden Apple veel op, ook de hardware blijkt lucratief te zijn. 'Airpods en watches leverden in 2018 6,5% van de omzet op. De afgelopen jaren is het percentage verdubbeld', legt Versteeg uit. 'Kijk maar eens als je door de stad loopt, iedereen loopt met die dingen rond.'
Apple is een voorbeeld van een bedrijf dat profiteert van de crisis. Wereldwijd werden lockdownmaatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Daardoor zaten mensen meer thuis. Voor werk, school en ontspanning waren mensen aangewezen op technologie, waaronder apparaten en gadgets van Apple.
Beleggers zijn de laatste tijd daarom steeds enthousiaster geworden over de vooruitzichten voor het concern uit Cupertino. In de week tussen kerst en oud en nieuw zat de beurswaarde van Apple ook al heel dicht tegen de mijlpaal aan. Maar in de laatste dagen van 2021, waarin de handel erg dun was, stagneerde de opmars van de beurskoers.
Dat Apple nu alsnog door de grens van 3000 miljard is gegaan, is mede te danken aan het algehele sentiment op de aandelenbeurzen. Beleggers bleven maandag optimistisch na het sterke beursjaar 2021 en schoven de zorgen over de mogelijke impact van de omikronvariant op het economische herstel aan de kant.
Het bedrijf had geen last van het wereldwijde chiptekort. 'Apple is zo onnoemelijk groot, het is niet uit te drukken hoe overheersend Apple is in die industrie', legt Versteeg uit. 'Dat is een van de verdiensten van Tim Cooke. Hij heeft zijn zaakjes ontzettend goed voor elkaar. De zorgvuldigheid hebben ze goed gedaan.'
Het is nog niet gedaan met de toekomstplannen van Apple. 'Er zit veel in het vat de komende jaren. Apple is op de achtergrond bezig met zelfrijdende en elektrische auto's', zegt Versteeg. 'Apple komt binnenkort met virtual reality. En apparatuur voor de metaverse. Het is een heel interessant aandeel.'
In 2018, ver voor de crisis, ging Apple al als eerste door de grens van 1 biljoen dollar heen en in 2020 werd het bedrijf als eerste meer dan 2 biljoen dollar waard. Die groei dankt het bedrijf onder andere aan de aanhoudende populariteit van de iPhone, apps uit de Apple Store, de iPad en de Mac. Apple is volgens persbureau Bloomberg nu meer waard dan alle bedrijven op de Duitse beurs of de gehele Britse economie.