Technologie7 feb '22 07:37Aangepast op 7 feb '22 11:29

'China en Rusland spioneren via LinkedIn bij Nederlandse bedrijven'

Auteur: BNR Webredactie

Duizenden werknemers bij Nederlandse hightechbedrijven worden systematisch benaderd door geheime diensten uit China en Rusland die bedrijfsgeheimen proberen te stelen. Dat gebeurt via nepaccounts op LinkedIn, het grootste zakelijke netwerk ter wereld. De spionnen doen zich voor als collega-wetenschappers of -technici of geven zich uit als consultants of recruiters, schrijft het FD.

‘Zowel de Chinese als de Russische geheime diensten zijn dagelijks bezig om alles wat ze kunnen vinden op LinkedIn te verzamelen en analyseren. Vervolgens brengen ze in kaart wie interessante doelwitten zijn. Ze kijken naar iedereen met een interessant netwerk en naar mensen die bepaalde posities hebben in vooral hightechbedrijven' legt FD-journalist Jan Fred van Wijnen uit.

Ook proberen ze in te schatten of bepaalde mensen toegang zouden kunnen hebben tot voor hen interessante informatie. 'En dan hebben ze op een best wel makkelijke manier in kaart gebracht op wie ze hun aandacht en energie willen richten.'

FD.nl | Russische en Chinese diensten gebruiken LinkedIn voor spionage bij Nederlandse bedrijven

Via LinkedIn kunnen geheime diensten op een makkelijke manier contact leggen, vervolgt Van Wijnen. ‘Ze creëren geloofwaardige fake identiteiten en daarna begint het verleidingsproces. Er komen opmerkingen over hoe je goed je bent in je vakgebied en of je iets kunt betekenen voor bijvoorbeeld een tijdschrift of congres. Vaak het gaat nog veel verder. Er worden neppe recruitmentbureaus opgezet. Mensen worden uitgenodigd voor een gesprek voor een nieuwe baan en voor je het weet ben je in hun netten verstrikt geraakt.’

Waarschuwingscampagnes

Nederlandse en andere westerse geheime diensten schrikken van het aantal geslaagde contactpogingen, waarbij mensen uiteindelijk via chantage of omkoping zijn bewogen om gevoelige informatie te delen.

De schaal en slagkracht van de Russische en Chinese infiltratiepogingen hebben dusdanige vormen aangenomen dat de AIVD alarm slaat. Later deze week komt de dienst met een waarschuwingscampagne via sociale media om Nederlandse werknemers en ambtenaren bewust te maken van de gevaren.

Vorig jaar zette Nederland twee Russische spionnen het land uit. Ze hadden werknemers van verschillende Nederlandse hightechbedrijven verleid om informatie te verkopen. De eerste contacten werden gelegd via LinkedIn, zegt AIVD-chef Erik Akerboom tegen het FD. Een van de Russen, die inlichtingenofficier is bij de geheime dienst SVR, creëerde hiervoor fake-identiteiten als wetenschapper, consultant en recruiter. De AIVD wil niet zeggen om welke bedrijven het hier ging.

Fake identiteiten

LinkedIn heeft een reactie gegeven aan het FD. 'Ze hebben gezegd dat ze voortdurend bezig zijn met het zoeken naar fake-identiteiten, zoals spionnen, zegt Van Wijnen. 'Als LinkedIn deze nepaccounts vindt, dan zullen ze verwijderd worden. Maar we weten niet of LinkedIn überhaupt in staat is om te achterhalen of er een spion achter zit.’

Gerelateerde artikelen