Technologie22 mrt '22 17:01

Vakbonden Metaalsector in clinch met werkgevers

Auteur: BNR Webredactie

Leden van de vakbonden in de metaalsector leggen vanaf donderdag twee dagen het werk neer in Zuid-Holland en het zuiden van Limburg. Dat meldt vakbond FNV. Eerder werden in onder meer Noord-Holland en Friesland al 48-uursstakingen georganiseerd. De onderhandelingen over een nieuwe cao in de metaalsector liepen eind oktober vast, waarna de stakingen begonnen.

Werkgeversonderhandelaar Federatie Werkgeversorganisaties Techniek FWT heeft keer op keer vakbonden uitgenodigd om terug te keren naar de onderhandelingstafel. NV, CNV en De Unie hadden eerder al aangegeven dat de werkgevers in de metaalsector eerst met een verbetering van hun aanbod moeten komen, alvorens weer zou kunnen worden onderhandeld. De eisen van de vakbonden zijn volgens werkgevers te hoog, het FWT heeft wel meermaals aangegeven de stakingen te betreuren.

De discussie

Waarom komen de vakbonden er niet uit met de werkgevers? 'Een van de grote punten is het loon, werkgevers bieden omgerekend een loonsverhoging van 1,4 procent. Dat hebben we met elkaar besproken in vorig jaar oktober. Toen de inflatie nog niet zo hoog was, was dat al een laag bod. Nu is het helemaal een niet-passend bod', zegt onderhandelaar Bernard Zijlstra van het CNV tegen BNR.

De werkgevers draaien natuurlijk ook een hoop kosten, dus vanaf hun kant is het ook te begrijpen dat ze niet een enorme loonsverhoging willen hebben. Zijlstra zegt geen uitnodiging te hebben gehad na de laatste gesprekken en dat dat ook een van de redenen is waarom de gesprekken zijn gestagneerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen