Technologie1 apr '22 15:00

AIVD en MIVD krijgen tijdelijk meer ruimte om te hacken

Auteur: BNR Webredactie

De inlichtingendiensten AIVD en MIVD krijgen tijdelijk meer bevoegdheden om grote hoeveelheden informatie te verkrijgen en om netwerken te hacken. Volgens het kabinet is dat nodig om op te kunnen treden tegen digitale aanvallen van landen zoals China en Rusland.

De tijdelijke wet moet problemen op cybergebied met de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten oplossen. De extra mogelijkheden zorgen ervoor dat de AIVD en MIVD sneller kunnen handelen.

Lees ook | Nederland zet 17 Russische spionnen uit, België 21

'Deze cyberdreiging vereist een snelle en effectieve inzet van bestaande bevoegdheden en een dekkend waarborgenstelsel dat past bij de benodigde snelheid. Dit is noodzakelijk om voldoende zicht te houden op de dreiging afkomstig van deze landen', zegt het kabinet.

Toename

Al jaren nemen de digitale aanvallen uit het buitenland toe, aldus de inlichtingendiensten. Nederland is een aantrekkelijk land voor cyberspionage vanwege de open economie en de digitale ontwikkeling. Landen proberen hier te spioneren, invloed uit te oefenen of sabotage te plegen.

De tijdelijke wet is vrijdag openbaar gemaakt door ministers Hanke Bruins-Slot, van Binnenlandse Zaken, en Kajsa Ollongren, van Defensie. Ze zijn respectievelijk verantwoordelijk voor de AIVD en de MIVD.

Gerelateerde artikelen