Technologie12 apr '22 06:44

'Kabinet gaat deze week 270 miljoen aan chipsector geven'

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet komt mogelijk deze week al met de plannen om staatssteun te geven aan de chipsector. De staatssteun volgt uit de Europese Chips Act, de Europese regelgeving die ervoor moet zorgen dat de EU minder afhankelijk wordt van andere regio's voor de chipproductie.

De EU wil zorgen dat het wereldwijd gezien 20 procent van de chipsproductie op zich gaat nemen. Daarvoor wil de EU dat er ruim 43 miljard euro in de sector gepompt gaat worden. Naar verwachting gaat er meer dan 200 miljoen euro naar bedrijven zoals ASML. CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch ziet dat met deze steun 'de balans in de wereld over de chipproductie hersteld wordt'. Amhaouch wil dat er binnen de chipsector ook meer gefocust wordt op de fotonica-techniek. 'Je moet je ook focussen op de toekomstige chipproductie, zoals fotonica. Daar moet je in investeren en in opschalen, want we zijn er heel sterk in.'

'Nederland moet andere landen bijbenen'

Voor deze investeringen heeft Nederland 270 miljoen euro gereserveerd. 'Het is nodig om Nederland zo onderdeel te laten blijven van het spel. Je ziet de miljardeninvesteringen in Duitsland, Frankrijk en Ierland. Dat moet Nederland kunnen bijbenen', aldus het CDA-Kamerlid.

Gerelateerde artikelen