Technologie15 apr '22 12:46Aangepast op 15 apr '22 15:11

Eredivisie-spelers cashen op eigen wedstrijden in crypto-gokspel

Auteurs: Aäron Loupatty, Eric van den Berg en Bart van Rijswijk

Topvoetballers gokken online met tienduizenden euro's op de crypto-voetbalplaatjessite Sorare. De KNVB vindt het geen probleem dat de spelers geld inzetten via NFTs op hun eigen wedstrijden. 'Ons tuchtrecht zegt niks over NFTs' zegt de bond desgevraagd tegen BNR.

Op de website kunnen spelers handelen in digitale voetbalplaatjes van spelers die soms meer dan een miljoen euro waard zijn. De plaatjes nemen in waarde toe als een speler goed presteert. Alhoewel de site zichzelf afficheert als 'fantasy football' bestemming heeft het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk al een waarschuwing gekregen van de overheid omdat het actief zou zijn op de gokmarkt zonder vergunning. Ook de Nederlandse Kansspelautoriteit kijkt kritisch naar Sorare, zo laat een woordvoerder aan BNR weten.

Dusan Tadic, Noussair Mazraoui, Davy Klaassen en Daley Blind of Ajax vieren de 1-0 tijdens Ajax - Heracles.
Dusan Tadic, Noussair Mazraoui, Davy Klaassen en Daley Blind of Ajax vieren de 1-0 tijdens Ajax - Heracles. (ANP Maurice van Steen)

Ondanks deze twijfelachtige reputatie heeft de Nederlandse voetbalwereld zich met groot enthousiasme op het spel gestort. Spelers als Daley Blind, Davy Klaassen, Kenneth Taylor, Calvin Stengs en Sébastien Haller hebben voor tienduizenden euro's aan voetbalplaatjes in hun bezit. De Eredivisie maakte vorige maand ook bekend een lucratieve sponsordeal met het Franse bedrijf te hebben getekend.

Op Twitter wordt de handel van Ajaxspelers nauwlettend gevolgd. Een speler als Blind bood in de aanloop naar de Bekerfinale dit weekend kaartjes van de keeper André Onana te koop aan. Ook schafte hij samen met Ajax-speler Klaassen de NFT van Maarten Stekelenburg aan. Dit leidde tot speculaties dat de spelers handelden met voorkennis over de opstelling van zondag.

Het artikel gaat verder onder de afbeelding

Screenshot van Davy Klaassen die Stekelenburg kocht op Sorare
Screenshot van Davy Klaassen die Stekelenburg kocht op Sorare

Eredivisie pikt een graantje mee van goksite

Sorare werd in 2018 opgericht in Parijs en is in korte tijd uitgegroeid tot een monstersucces. Het platform haalde honderden miljoenen op aan durfkapitaal en de waarde van het bedrijf wordt geschat op meer dan 4 miljard dollar. De voetbalplaatjes die het bedrijf aanbiedt zijn gekoppeld aan NFTs en wie op het platform wil handelen moet zijn euro's inwisselen voor de cryptomunt Ethereum. Dat kan gemakkelijk met een creditcard of bankoverschrijving.

Het artikel gaat verder onder de afbeelding

Waardestijging van de kaartjes van Stekelenburg in beeld gebracht
Waardestijging van de kaartjes van Stekelenburg in beeld gebracht

De KNVB kent strenge regels rondom gokken. 'Om de integriteit van het voetbal te bewaken is het verboden om geld in te zetten op het resultaat, de voortgang en/of het verloop van een competitie waarin een speler deelneemt', zo stelt de tuchtcommissie. Vorig jaar nog werd een AZ-speler twee wedstrijden geschorst omdat hij geld had ingezet op zijn eigen wedstrijden.

Het artikel gaat verder onder de afbeelding

Daley Blind die Stekelenburg kocht op Sorare
Daley Blind die Stekelenburg kocht op Sorare

De KNVB stelt echter dat de regels niet gelden omdat spelers bij de poort hun euro's omwisselen voor crypto. Daardoor kan Ajacied Daley Blind meerdere NFTs van Ajax-spelers bezitten, waaronder een kaart van hemzelf. Kaarten die dus meer waard worden als hij en zijn collega's goed spelen. Doordat het eigen tuchtrecht achterloopt op de werkelijkheid kan de bond echter niet ingrijpen. 'We volgen deze ontwikkelingen op de voet', aldus een woordvoerder. 'Over het handelen in NFTs (met of zonder voorkennis) staat nog niets opgenomen in het tuchtrecht van de KNVB.'

De Kansspelautoriteit laat aan BNR weten mogelijk een onderzoek in te stellen naar het bedrijf. De groeiende handel in NFTs rondom sport 'staat bij ons op de radar', zo laat de Kansspelautoriteit weten.

Reactie KNVB

De KNVB volgt ontwikkelingen als deze op de voet. Uiteraard zullen we de komende periode goed kijken naar dit nieuwe fenomeen. Over het handelen met NFT (met of zonder voorkennis) staat nu nog niets opgenomen in het tuchtrecht van de KNVB.

Wat betreft gokken in het algemeen: Gokken door spelers, trainers, functionarissen op eigen wedstrijden is ten strengste verboden. De KNVB staat voor voetbal waarop je kunt vertrouwen. We strijden voor een transparant, oprecht en integer voetballandschap. De integriteit van onze competities is ons grootste goed. We zijn niet naïef en zien ook wat er wereldwijd en sportbreed gebeurt. Daarom zetten we ons volop in om het voetbal ‘schoon’ te houden met preventieve en repressieve maatregelen zoals een meldplicht, een gokverbod en voorlichting.

Ook Ajax-speler Kenneth Taylor kocht Stekelenburg toen bekend werd dat hij de bekerfinale gaat keepen.
Ook Ajax-speler Kenneth Taylor kocht Stekelenburg toen bekend werd dat hij de bekerfinale gaat keepen.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen