Technologie24 mei '22 08:45

'Gemeenten leven privacywet belabberd na'

Auteur: BNR Webredactie

Sinds vier jaar is de privacywet AVG ingevoerd, maar met de naleving van de wet door gemeenten is het 'erg belabberd gesteld'. Dat stelt privacy-organisatie Bits of Freedom op basis rapporten van de interne toezichthouder bij de tien grootste gemeenten.

Bits of Freedom-onderzoeker Nadia Benaissa merkt op dat gemeenten veel persoonlijke gegeven bijhouden, maar dat daar niet altijd verantwoord mee omgegaan wordt.

'Van wieg tot het graf wordt er van alles bijgehouden. Over schuldenproblematiek, gezondheidsgegevens kinderen in de jeugdzorg etc. Dus we hebben gekeken naar de basisregels van de AVG gekeken: of gemeenten genoeg overzicht hebben over gegevens, hoe er omgegaan wordt met inzageverzoeken, of ze voldoende verantwoording afleggen aan de gemeenteraad en of er voldoende capaciteit is.'De conclusie: 'Op al die punten is het tamelijk belabberd.'

Lees ook | Kritiek op toezicht algoritmes door AP neemt toe

Pluim voor Utrecht

Wel zijn er uitzonderingen, meldt Benaissa. 'De gemeente Utrecht doet het best wel goed. Op alle onderdelen die we hebben onderzocht, doen ze het prima. Daarbij zien we twee dingen die opvallen: Ze hebben in 2016 al een projectgroep gestart om zich klaar te stomen voor de privacywet. Daarnaast volgen ze de adviezen van de interne toezichthouder ook op. Het is niet vlekkeloos verlopen, maar als er problemen werden geconstateerd, dan werden die ook aangepakt. Daar schieten andere gemeenten tekort', volgens Benaissa.

Lees ook | Gevreesde sleepwet is er sluipenderwijs toch gekomen

'Hoopgevende stijgende lijn'

Ook in Rotterdam ziet het er relatief goed uit. Benaissa zag dat daar ook de adviezen van de interne waakhond 'serieus genomen' worden. 'Als de toezichthouder daar iets adviseert, moet die het vaak nog één keer herhalen, maar dan wordt het wel opgepakt. Daar zit een hoopgevende stijgende lijn. Niet voor alle gemeenten geldt dit helaas.'

Gerelateerde artikelen