Technologie23 aug '22 17:10

Lage lonen trekken Apple naar India

Auteur: BNR Webredactie

Door de iPhone 14 deels in India te gaan produceren, hoopt Apple de productie van de smartphone op te voeren. Tot nu toe vond de productie hoofdzakelijk plaats vanuit China, maar door sancties op het land door de Verenigde Staten zoekt Apple nu naar alternatieven.

Volgens ingewijden die spraken met persbureau Bloomberg, wordt de mogelijkheid onderzocht om onderdelen voor het toestel vanuit China naar India te sturen. De assemblage van de toestellen wordt uitgevoerd door het Taiwanese Elektronicabedrijf Foxconn, die dit zou willen verplaatsen naar de Zuid-Indiase stad Chennai. Twee maanden na de eerste levering van de nieuwe iPhone moet de productie daar gaan starten. Momenteel werkt Apple samen met leveranciers om de productie in India op te voeren en te versnellen.

Lees ook | Bloomberg: Apple houdt iPhone-productie gelijk aan vorig jaar

Door de iPhone 14 deels in India te gaan produceren, hoopt Apple de productie van de smartphone op te voeren.
Door de iPhone 14 deels in India te gaan produceren, hoopt Apple de productie van de smartphone op te voeren. (Laurenz Heymann)

Coronavirus

Het strenge coronabeleid van China speelt ook een rol in de keuze van Apple. Complete steden moeten geregeld in lockdown, wat de productie van de elektronicagigant in de weg zit. Teeuwe Mevissen, senior macrostrateeg bij RaboResearch, vertelt dat die lockdowns Apple al veel geld heeft gekost. 'Vanuit China zijn er ook geen tekenen dat het coronabeleid gewijzigd gaat worden. Het aantal nieuwe besmettingen loopt er ook op, wat betekent het dat het risico van nieuwe lockdowns weer boven de markt hangt. Voor Apple leidt dit ertoe dat het zijn knopen telt.'

Lagere lonen

Ook liggen er financiële oorzaken aan de grondslag van het besluit. 'De salarissen in India liggen zo'n zes keer lager dan in China. Dat wordt niet genoemd, maar speelt op de achtergrond wel een rol. Daarbij heeft de Indiase overheid ook financiële prikkels gegeven aan Apple', aldus Mevissen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen