Technologie1 sep '22 08:37

'Er zijn veel meer banen in de game-industrie dan mensen denken, voor iedereen'

Auteur: BNR Webredactie

De gamewereld wordt steeds breder op het gebied van kleur, al kunnen nog veel meer mensen bereikt worden, zegt Leon Winkler, senior director international events bij gamegigant Ubisoft. 'In de afgelopen zestien jaar heb ik gemerkt dat het steeds inclusiever wordt, maar we zijn er nog steeds niet', vertelt Winkler in de BNR-podcast All in the Game.

Binnen de game-industrie zou slechts 1 procent zich identificeren als zwart, zo bleek eerder in 2017 in een studie.
Binnen de game-industrie zou slechts 1 procent zich identificeren als zwart, zo bleek eerder in 2017 in een studie. (ANP / Imago Stock & People GmbH)

Binnen de gaming industrie zou slechts 1 procent zich identificeren als zwart, zo bleek uit een studie in 2017. Mede daardoor heeft Winkler binnen de game-industrie een platform opgezet: de Black Game Pros Mixer. 'We hebben een plek bij Ubisoft ter beschikking gesteld voor inspirerende gesprekken met mensen van kleur. Dat werkte zo goed, dat we na de eerste sessie een artikel in Forbes kregen.'

Beluister het hele gesprek met Leon Winkler in de podcast All in the Game

Dat Winkler diversiteit zo belangrijk vindt, heeft te maken met het aspect van representatie. 'Mensen die eruit zien zoals ik, verwachten representatie te zien. Als ik kan laten zien dat je vanuit niks een leuke carrière in de gamewereld kan opbouwen, dan is dat wat ik belangrijk vindt. Daar haal ik ook mijn passie uit.' Voor Winkler voelt het als 'teruggeven' aan de gamewereld om zo 'nieuwe potentiële collega's een plek in de industrie te geven'.

'Je hoeft geen game-nerd te zijn'

Winkler benadrukt daarbij dat je niet eens zelf een goede gamer hoeft te zijn of veel van de technische aspecten hoeft af te weten, om in de industrie terecht te komen. 'Je kan doen wat je wilt. Veel van de mensen die niet gamen, denken dat je esporter, influencer of programmeur moet zijn om in de gamewereld te komen. Events organiseren, psycholoog zijn of geluidtechnicus, je ziet het allemaal in de game-industrie', aldus Winkler.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen